DZ bo o podeljevanju imunitete še naprej odločal na enak način

Poslovniška komisija je na današnji seji sklenila, da razlaga parlamentarnega poslovnika glede postopka odločanja o imuniteti ni potrebna. Postopek tako ostaja enak kot doslej in se v primeru, da se poslanec na imuniteto ne sklicuje, ne bo sklenil na mandatno-volilni komisiji, kot so predlagali v SDS.

Vprašanje postopka odločanja o imuniteti so sprožili poslanci SDS, ob odločanju o (ne)podelitvi imunitete prvaku SDS Janezu Janši.  Foto: Tamino Petelinsek
Vprašanje postopka odločanja o imuniteti so sprožili poslanci SDS, ob odločanju o (ne)podelitvi imunitete prvaku SDS Janezu Janši.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Mandatno-volilna komisija je namreč komisijo za poslovnik zaprosila za razlago poslovnika glede postopka v zvezi z imuniteto poslanca. To vprašanje so na seji mandatno-volilne komisije sprožili poslanci SDS, ob odločanju o (ne)podelitvi imunitete prvaku SDS Janezu Janši.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je danes pojasnil, da menijo, da je državni zbor doslej postopke odločanja o imuniteti vodil napačno, poslovniške določbe glede tega vprašanja pa so po njegovem mnenju v nasprotju z ustavo.

V primeru, ko se poslanec na imuniteto ne sklicuje, mandatno-volilna komisija pa se odloči, da mu je ne prizna, bi se moral po prepričanju poslancev SDS postopek na mandatno-volilni komisiji končati. Državni zbor bi se tako le seznanil s sklepom, da se poslanec ne sklicuje na imuniteto in mu ta ni priznana, ali pa se zadeva na sejo sploh ne bi uvrstila.

Parlamentarna zakonodajno-pravna služba se s takšno razlago ni strinjala. V svojem mnenju so pojasnili, da se pristojnosti državnega zbora ne morejo prenesti na delovno telo, odločanje o imuniteti mora v vseh primerih ostati v pristojnosti državnega zbora.

Poleg tega imuniteta ni človekova pravica in ni vzpostavljena zaradi interesa posameznega poslanca, pač pa zaradi nemotenega delovanja državnega zbora. Prav tako je ureditev poslanske imunitete že večkrat presojalo ustavno sodišče in ugotovilo, da je skladna z ustavo, opozarjajo v zakonodajno-pravni službi.

S stališčem zakonodajne-pravne službe se je strinjala večina članov poslovniške komisije. Med njimi tudi predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC), ki se mu zdi neprimerno, da bi manjšini poslancev prepustili odločanje o tako pomembnem vprašanju. Jani Möderndorfer (ZaAB) pa je opozoril, da bi vprašanje, o katerem se pogovarjajo, moralo biti rešeno že na seji mandatno-volilne komisije.

Po razpravi je predsednik komisije za poslovnik Matej T. Vatovec na glasovanje dal sklep, da razlaga poslovnika ni potrebna, takšen sklep je nato večina članov tudi potrdila.

STA


Najbolj brano