DZ Janši ni podelil poslanske imunitete

DZ poslancu in predsedniku SDS Janezu Janši ni podelil poslanske imunitete v treh kazenskih zadevah, ki zoper njega tečejo pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani. Glasovanje so obstruirali poslanci SDS. Janša se sicer na imuniteto ni skliceval.

Janez Janša Foto: Tamino Petelinsek
Janez Janša Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > S tem so poslanci sledili utečenemu postopku, ko DZ v primeru, da prejme obvestilo sodišča, da zoper posameznega poslanca poteka kazenski postopek, avtomatično odloča o tem, ali mu bo podelil imuniteto, in to tudi primeru, da se poslanec nanjo ne sklicuje.

Poslanci SDS so sicer na seji mandatno-volilne komisije (MVK) želeli doseči, da se dosedanji postopek spremeni. Menili so namreč, da bi bilo primerneje, da bi se postopek v primeru, ko se poslanec na imuniteto ne sklicuje, končal že na MVK, DZ pa bi le seznanil s sklepom, da se poslanec ne sklicuje na imuniteto in mu ta ni priznana, ali pa se zadeva na sejo DZ sploh ne bi uvrstila.

MVK je za mnenje o tem povprašala poslovniško komisijo DZ, ta pa je odločila, da naj postopek odločanja o imuniteti ostaja enak kot do zdaj.

Ker se v SDS s tem ne strinjajo, so pred današnjimi glasovanji o imuniteti napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.

Za katere kazenske primere zoper Janeza Janšo gre, sicer uradno ni znano. Neuradno pa gre v enem primeru za kazenski postopek v primeru Trenta, pri ostalih dveh pa za postopek zaradi očitka krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar in zasebno tožbo, v kateri svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka Franci Perčič Janšo toži zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo.

STA


Najbolj brano