DUTB v prevzem upravljanja hotelov, vpletena podjetja ogorčena

DUTB je s pretvorbo terjatev v kapital prevzela upravljanje hotelov družb, da bi izboljšala poslovanje in s tem vrednost premoženja. Lastništvo naj ne bi bilo dolgoročno. Največji delež predstavljajo sredstva družbe Sava Turizem, njeno krovno družbo Sava pa verjetno čaka prisilna poravnava. V vseh vpletenih družbah so nad ravnanjem DUTB ogorčeni.

Izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) 
Torbjörn Mansson Foto: STA
Izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörn Mansson Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörn Mansson, je DUTB lastniško ali prek zavarovanj terjatev izpostavljena do okoli 30 odstotkov hotelskih zmogljivosti v Sloveniji. Poslovanje tega dela je slabo, zato ga je nujno izboljšati, je poudaril. DUTB načrtuje, da bo zagotovila 60-odstotno povečanje vrednosti sredstev.

Gre za 41 hotelov s spremljevalnimi zmogljivostmi, ki so oz. so bile v lasti družb Sava Turizem, Istrabenz turizem, Hoteli Bernardin, NFD holding, Hotel Marita, MPM Engineering, Thermana Laško, Mestna vrata, RG Hauptman in Športni center Pohorje.

Največji delež prevzetih hotelov predstavlja premoženje Save Turizma, kjer so danes s konverzijo terjatev v kapital postali 99,05-odstotni lastniki, je povedal Mansson. Pri tem bodo 29-odstotni delež prenesli na novoustanovljeno družbo.

Menijo, da je mogoče povečati prihodke

Za konverzijo so se odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki ga je pripravilo vodstvo Save. Niso pristali na to, da bi upniki odpisali za skoraj 50 milijonov evrov terjatev, da bi ob dejstvu, da je kapital negativen, sedanji lastniki obdržali 23-odstotno lastništvo, ter da bi se še nadaljnjih pet let sredstva, ki jih ustvarja Sava Turizem, prelivala na holding Sava in bila namenjena odplačevanju dolga.

Menijo, da je mogoče povečati prihodke, pri stroških ugotavljajo, da so bili znižani na napačnih področjih, zagotoviti je treba, da se denarni tok investira nazaj v sektor, pravi Mansson. Predvideno je tudi, da bodo ločili dejavnosti upravljanja hotelskih blagovnih znamk in dejavnosti upravljanja nepremičnin.

Postopek preventivnega prestrukturiranja Save se bo ob nepodpori upnikov tako končal, Mansson pa predvideva, da bo po sestanku upnikov naslednji teden družba šla v prisilno poravnavo.

V Savi Turizmu so nad ravnanjem DUTB ogorčeni

Kdaj in kako bo DUTB izstopila iz teh naložb, še ne vedo. Mansson pravi, da je za izboljšanja poslovanja potrebnih dve do pet let, angažirati nameravajo tudi svetovalca za to področje. Z izboljšanjem poslovanja želijo povečati vrednost tega premoženja in s tem izkupiček ob prodaji, dodaja Mansson, ki napoveduje, da bodo našli “dobre lastnike”.

DUTB je s potezo seznanila tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo, ki njeno namero podpirata, je povedal Mansson. Zaradi Savinega skoraj 49-odstotnega lastništva Gorenjske banke so o načrtih obvestili tudi Banko Slovenije. Mansson pravi, da njihova poteza ne bi smela vplivati na položaj Gorenjske banke, razen če je prišlo do “napačnih presoj v smislu knjigovodskih vrednosti”, o čemer pa nimajo podatka.

V Savi Turizmu so nad ravnanjem DUTB ogorčeni. “Plenjenje delnic” je bilo po njihovih besedah izvedeno v nasprotju z določbami kreditnih pogodb in pogodb o zavarovanju, saj sama terjatev DUTB še sploh ni dospela.

Poteza slabe banke je po ocenah Save tudi v nasprotju z zakonodajo, ki opredeljuje postopek preventivnega prestrukturiranja, in ker sodni postopek ni končan, zaseg delnic ni bil pravno dopusten niti dovoljen.

Zaseg delnic je bil izveden brez ustreznih pogodbeno določenih obvestil, tako v Savi, saj DUTB ni spoštovala pogodbeno določenih rokov, popolnoma pa je zanemarila tudi zakonsko določene pravne učinke postopka preventivnega prestrukturiranja, to je moratorij na dospelost terjatev.

S tem ravnanjem je bila Savi povzročena premoženjska škoda, hkrati pa so bili s tem odškodovani preostali Savini upniki. Zasežene delnice namreč predstavljajo pomembno premoženje Save, možnosti poplačila ostalih upnikov pa so se s potezo DUTB bistveno poslabšale, pravijo in dodajajo, da jim motivi in razlogi za takšno ravnanje DUTB niso znani: “Vsa komunikacija s strani DUTB do Save je bila opravljena danes, iz nje pa ni mogoče razbrati motivov in razlogov za tovrstno ravnanje.”

Upravi družb Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem z odločitvijo DUTB nista uradno seznanjeni

Upravi družb Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem z odločitvijo DUTB nista uradno seznanjeni, saj nista prejeli nobenega obvestila glede spremembe lastništva družbe.

V družbi Hoteli Bernardin, pod okriljem katere poslujejo hoteli Grand Hotel Bernardin, Histrion, Vile Park, Haliaetum, Mirta in Salinera, so ob tem poudarili, da redno izpolnjujejo obveznosti, ki izhajajo iz veljavne okvirne pogodbe o finančnem prestrukturiranju. “Tovrstne informacije so nas presenetile in na žalost predstavljajo element negotovosti v tekočem poslovanju družbe,” so dodali.

Prav tako ni nobenega obvestila glede spremembe lastništva ali prodaje terjatev prejela uprava družbe Istrabenz turizem. Tudi tam po zagotovilih redno izpolnjujejo obveznosti, ki izhajajo iz veljavnega sporazuma z bankami upnicami. Enako velja za njeno holdinško družbo Istrabenz.

STA


Najbolj brano