DUTB zbira še ponudbe za terjatve do Hotelov Bernardin

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je seznam terjatev in nanje vezanih zavarovanj, za katere zbira interes vlagateljev, razširila še z družbami Hoteli Bernardin, Mariborska livarna Maribor (MLM), Litostroj jeklo in Semenarna Ljubljana. Skupaj gre za terjatve v višini malo manj kot 62 milijonov evrov.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je seznam terjatev in nanje vezanih zavarovanj, za katere zbira interes vlagateljev, med drugimi razširila še z družbo Hoteli Bernardin. Foto: STA
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je seznam terjatev in nanje vezanih zavarovanj, za katere zbira interes vlagateljev, med drugimi razširila še z družbo Hoteli Bernardin. Foto: STA

LJUBLJANA > Pri Hotelih Bernardin DUTB išče interesente za odkup zavarovanih terjatev v višini 18 milijonov evrov, pri MLM gre za terjatve v višini 25,2 milijona evrov, pri Litostroju jeklo za terjatve v višini 9,8 milijona evrov in za možnost odkupa omenjenega večinskega deleža, pri Semenarni Ljubljana pa za zavarovane terjatve v višini 8,8 milijona evrov.

Predstavitvene prospekte za zavarovane terjatve do omenjenih družb, v primeru Litostroja jeklo pa tudi za možnost nakupa 51,5-odstotnega lastniškega deleža DUTB v podjetju, je t.i. slaba banka po poročanju današnjega Dnevnika objavila konec minulega delovnega tedna, je pa z njimi zgolj razširila že obstoječi seznam terjatev, za katere zbira ponudbe.

Tega je DUTB objavila 3. februarja, na njem pa so bile terjatve do 23 podjetij v skupni vrednosti 670,3 milijona evrov. DUTB je za oddajo ponudb takrat postavila 14-dnevni rok, za katerega so pozneje v državni družbi pojasnili, da je informativen.

Zdaj so se terjatvam, med katerimi so tudi tiste do družb T-2, Grep, ACH in Elan, pridružile še tiste do Hotelov Bernardin, MLM, Litostroja jeklo in Semenarne Ljubljana.

DUTB je zaradi svojega delovanja, prejemkov njenih vodilnih in domnevne nepreglednosti postopkov unovčevanja premoženja že nekaj časa na udaru javnosti in politike. Vlada naj bi na podlagi teh pomislekov ta ali naslednji teden sprejela celovit paket sprememb zakonskih podlag za njeno delovanje. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi posegla v institucionalno strukturo t.i. slabe banke, politiko prejemkov, za pet let na 2022 pa naj bi podaljšala obdobje njenega delovanja.

Omenjeni 14-dnevni rok za zbiranje interesa je sprožil veliko kritik in pripeljal celo do javnega poziva ministrstva finance, naj ga DUTB podaljša. V t.i. slabi banki so nato naknadno sporočili, da je rok informativnega značaja in da zbirajo tudi ponudbe, ki jih vlagatelji pošljejo po tem roku.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je minuli teden v DZ dejal, da so vse terjatve podjetij, ki jih je DUTB dobila od bank, naprodaj. Z objavo 23 terjatev pa so želeli zgolj preveriti interes na trgu. "Naredili smo korak, da bi vzbudili zanimanje za nekatere primere," je pojasnil. Enako poteka po njegovih besedah prodaja nepremičnin v lasti DUTB.

DUTB je nato sporočila še, da ponudbe za nakup terjatev zdaj preverja in si pridržuje pravico do zaključka pogajanj z investitorji, ki so jih oddali do izteka roka. S prodajo terjatev bodo nadaljevali, novega roka pa, tudi za omenjene dodatne terjatve na seznamu, za zdaj ne bodo postavili.

STA


Najbolj brano