DUTB v proračun vrnila 2,18 milijona evrov

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v sredo v državni proračun vrnila prejeta izplačila unovčenih poroštev v višini 2,18 milijona evrov, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz DUTB. To ji je sredi novembra naložila vlada.

Družba za upravljanje terjatev bank je v državni proračun vrnila prejeta izplačila unovčenih poroštev v višini 2,18 milijona evrov. Foto: STA
Družba za upravljanje terjatev bank je v državni proračun vrnila prejeta izplačila unovčenih poroštev v višini 2,18 milijona evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada je takrat v vlogi skupščine DUTB tej naložila, da se odpove unovčevanju državnih poroštev, ki jih je pridobila skupaj s terjatvami bank na podlagi prenosa slabih terjatev, zavarovanih z državnim poroštvom po zakonu o jamstveni shemi, in sicer tako, da s SID banko dogovori in sklene negativne anekse. Teh je bilo letos do 23. oktobra skupno za 2.175.877,55 evra.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je bila odločitev vlade sprejeta z vidika zagotovitve gospodarne uporabe javnih sredstev in povrnitve proračunskih sredstev, kar je tudi osnovni namen ustanovitve DUTB. Ta se je nato z ministrstvom dogovarjala, kako to udejanjiti in omiliti kratkoročno negativne finančne posledice zanje.

Država je to naredila tudi zato, ker se zaradi strogih zakonskih omejitev razpolaganja s finančnim premoženjem države, vsakokrat, ko se pri subjektu, s katerim se ukvarja DUTB, pojavi država in se išče rešitve za posamezno družbo, zelo oteženo izvaja zakonske naloge in pooblastila, ki jih ima DUTB.

STA


Najbolj brano