DUTB: Stroški višji tudi zaradi spreminjanja odločitev države

DUTB je doslej za zunanje sodelavce porabila 5,2 milijona evrov, ne 12 milijonov evrov, kot so neuradne informacije navajali mediji. Stroške so višale tudi večkratne spremembe načrtov države za sanacijo bank in prenos terjatev, trdi vodstvo DUTB.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je  dejal, da je bila DUTB ustanovljena kot neodvisna institucija, namenjena povrnitvi čim več denarja davkoplačevalcem iz sanacije bank.  Foto: STA
Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je dejal, da je bila DUTB ustanovljena kot neodvisna institucija, namenjena povrnitvi čim več denarja davkoplačevalcem iz sanacije bank.  Foto: STA

LJUBLJANA > Poročilo KPK jemljejo resno in pozdravljajo izboljšave, ne bodo pa dopustili političnega pritiska.

Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev banke (DUTB) Torbjörn Mansson je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je bila DUTB ustanovljena kot neodvisna institucija, namenjena povrnitvi čim več denarja davkoplačevalcem iz sanacije bank. Ocenil je, da za “napadom” na DUTB v zadnjem času stojijo določene interesne skupine, ki želijo diskreditirati vodstvo DUTB, da bi dosegli spremembe v vodstvu in vpliv na odločitve.

“Slika je, da smo koruptivni, preplačani in da nič ne delamo,” je dejal.

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki še ni javno, ne ugotavlja, da DUTB deluje koruptivno, je poudaril Mansson, podaja pa določena opozorila in predloge, ki jih bodo vzeli resno. Mansson zagotavlja, da so potencialni konflikt interesov ustrezno naslavljali.

Odločno je zavrnil, da bi DUTB doslej za zunanje sodelavce porabila 12 milijonov evrov. Po njegovih besedah je v poročilu KPK naveden znesek 7,5 milijona evrov, ki pa vključuje tudi stroške sodnih taks in podobno, na DUTB pa stroške za zunanje sodelavce navajajo v višini 5,2 milijona evrov.

Stroške so po oceni DUTB višale spremembe v načrtih prenosa terjatev, med njimi sprememba časovnice, sprememba načrta, da bo DUTB dokapitalizirala banke, ustavitev prenosa terjatev s strani Evropske komisije in sprememba koncepta prenosa terjatev, je dejal Mansson.

STA


Najbolj brano