DUTB: Sodni postopki nas niso presenetili

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) se bo pritožila na začasno odredbo sodišča, da mora Savi vrniti vse zasežene delnice Save Turizma. Prvi mož DUTB Torbjörn Mansson verjame, da sodni spor s Savo ne bo vplival na delo hotelov.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson Foto: STA
Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson Foto: STA

LJUBLJANA > Zaseg hotelov postaja zgodba, ki se zapleta na vedno več ravneh. Zdaj so se v javnosti pojavile še informacije, da naj bi finančni minister Dušan Mramor tako rekoč za hrbtom premierja Mira Cerarja že nekaj tednov vedel za zaseg. Jezni so tudi mali delničarji, ki DUTB očitajo tržno manipulacijo.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson na vse to odgovarja sproščeno, češ da ga odzivi ne presenečajo. “Pričakovali smo, da bodo sproženi sodni postopki, nanje smo dobro pripravljeni,” se je včeraj odzval na začasno odredbo sodišča, da morata DUTB in njena družba DUP1 Savi vrniti vse delnice Save Turizma. DUTB je delnice zasegla v petek, ker se ni strinjala s Savinim načrtom prestrukturiranja.

Kot pojasnjuje Mansson, je sodišče začasno odredbo izdalo za zaščito starih lastnikov, saj bi bil stečaj nepovraten. Ker je DUTB v ponedeljek vložila predlog za prisilno poravnavo, tega strahu ni več, pravi Mansson. Včeraj je še pojasnjeval navedbe nekaterih medijev, da naj bi finančni minister Mramor za zaseg Savinih delnic vedel dva tedna pred ostalimi. O tej potezi so se pogovarjali dalj časa, kdaj natanko so koga o čem obvestili, pa Mansson ne ve. “Ne skrivamo se za politiki, smo odgovorni za svoja dejanja, seveda pa deležnike obveščamo,” je povedal.

Mramor trdi, da je bil obveščen dan preden je DUTB zasegla Savine delnice. “Strogo se držim tega, da se politične odločitve ločijo od strokovnih, in to velja tako za DUTB kot za Slovenski državni holding, Banko Slovenije in vse institucije, ki morajo biti neodvisne. O tem moram biti informiran, a o tem ne odločam,” je poudaril Mramor.

Včeraj so uprave podjetij Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin na upravni odbor DUTB naslovile javni poziv, naj prepreči, da bi Mansson “nadaljeval z destabilizacijo družb”, ki jih vodijo. Iz dosedanjih Manssonovih javnih nastopov so namreč razbrali, da “nakazuje možnost zamenjave vodstvenih delavcev in iskanje strokovnjakov za hotelsko dejavnost, ki bi jih lahko začasno zaposlili na DUTB, po tem pa po potrebi prestavili v določene hotele.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano