DS bo vložil zahtevo za oceno ustavnosti zakona o medijih glede glasbenih kvot

Državni svet bo vložil zahtevo za oceno ustavnosti zakona o medijih v treh členih in za njihovo začasno zadržanje. Ti se nanašajo na kvote predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah ter na nadzor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve nad mediji. Pobudo svetnika Zorana Božiča je na današnji seji podprlo 28 od 31 navzočih svetnikov.

Državni svet Foto: STA
Državni svet Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je zahtevo za oceno ustavnosti in za začasno zadržanje izvrševanja 86., 86.a in 109. člena utemeljil Zoran Božič, gre za popolnoma nepripravljen in škodljiv zakon.

Po njegovih navedbah se Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) z ministrstvom za kulturo pol leta po njegovem sprejemu šele dogovarja, da bo potrebno uskladiti metodologijo za nadzor nad kvotami. Medtem pa Akos že izvaja nadzor in kaznuje določene radijske postaje, ki se po njenem mnenju ne držijo zakonskih določil, je dejal Božič.

Kvote za slovensko glasbo so bile prvič uzakonjene leta 2001, po lanski spremembi zakona pa je, tako Božič, radijskim postajam bistveno upadla poslušanost. Po njegovih besedah ni mogoče znanstveno dokazati, da so temu botrovale samo kvote, imele pa so velik vpliv. Na to so opozarjali tudi uredniki. Zadnja sprememba glede kvot je zato po njegovih trditvah kontraproduktivna, Slovenci zaradi tega vedno manj poslušajo slovensko glasbo.

Kot piše v zahtevi za oceno ustavnosti, naj ustavno sodišče preuči, ali omenjeni členi posegajo v ustavno načelo enakosti pred zakonom, v pravico do zasebne lastnine in dedovanja, v pravico do svobode izražanja in v svobodno gospodarsko pobudo.

V imenu ministrstva za kulturo je Skender Adem očitke o neustavnosti teh členov opredelil za neutemeljene in neprimerne. Po njegovih besedah se je treba zavedati, da se radijski programi večinoma razširjajo prek javnih FM frekvenc, ki predstavljajo javno dobro. Za to pa ustava določa, da se lahko pridobi posebna pravica uporabe le pod pogoji, ki jih določa zakon.

Radijska in televizijska dejavnost je tako v Sloveniji kot drugod po svetu regulirana dejavnost in se temu tudi v prihodnje ne bo mogoče izogniti, je poudaril predstavnik ministrstva.

STA


Najbolj brano