DNS predkazenski postopek zoper Valenčiča razume kot poseg v pravico javnosti do obveščenosti

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS) odločitev tožilstva, da sproži predkazenski postopek zoper novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča, razume kot še en grob in nedopusten poseg v pravico javnosti do obveščenosti.

Erik Valenčič Foto: Stane Sršen
Erik Valenčič Foto: Stane Sršen

LJUBLJANA > Po mnenju društva je bila objava spornega dokumenta Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove) v javnem interesu.

Po poročanju Dela in Dnevnika specializirano državno tožilstvo v sredo Erika Valenčiča kot osumljenca vabi na zaslišanje, ker naj bi v oddaji Koalicija sovraštva objavil domnevno tajne podatke Sove.

V DNS so prepričani, da je bila objava dokumenta Sove z naslovom Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji “v nespornem javnem interesu, objava pa Sovi tudi ni škodovala”. “Tudi če bi novinar razkril vsebino tajnih dokumentov, kar se sicer ni zgodilo, se v demokratični državi zaradi razkrivanja zaupnih in drugih za javnost pomembnih podatkov novinarjev ne preganja,” so prepričani v DNS.

Pojasnjujejo tudi, da Kodeks novinarjev Slovenije dovoljuje sicer nedovoljene načine zbiranja informacij, če jih ni mogoče pridobiti na drug način in so za javnost izrednega pomena.

Upravni odbor DNS tožilstvo zato poziva, da nemudoma odstopi od pregona Valenčiča in tudi od postopkov zoper novinarko Dela Anuško Delič in novinarja Dnevnika Meto Roglič in Petra Lovšina, ki jih še vodi v tem primeru.

Pojasnjujejo še, da DNS pripravlja konkreten predlog sprememb kazenskega zakonika, po katerih objava tajnih podatkov, ki je v javnem interesu, ne bi bila kazniva, zahtevali pa bodo tudi dekriminalizacijo vseh dejanj zoper čast in dobro ime.

Valenčič se mora po poročanju Dnevnika v sredo zglasiti v prostorih oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem državnem tožilstvu. Osumljen je, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ker naj bi v omenjenem dokumentarnem filmu z objavo dokumenta Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji razkril tajne podatke Sove.

STA


Najbolj brano