Čufer: Nekje smo morali potegniti črto

Komisija DZ za nadzor javnih financ, ki je v obravnavi pravilnosti sanacije bank že prisluhnila guvernerju Banke Slovenije Boštjanu Jazbecu, je dala besedo še kolumistu Tadeju Kotniku, ki je v zadnjih dneh s svojimi objavami razburil javnost, in nekdanjemu ministru za finance Urošu Čuferju. Ta je dejal, da so “nekje morali potegniti črto”.

Uroš Čufer Foto: STA
Uroš Čufer Foto: STA

LJUBLJANA > Uroš Čufer je povedal, da gre pri tej tematiki za dve ločeni temi: kakšen je potreben kapital za sanacijo bank in kateri viri so lahko porabljeni, da se ta kapitalska luknja lahko zapolni. “Bančna praksa glede tega se je v Evropi spreminjala, a veljalo je, da pri drugi stvari, torej pri virih za zapolnitev luknje, celotnega bremena ne smejo nositi davkoplačevalci,” je dejal.

Kot je pojasnil, so morali breme prevzeti tudi tisti, ki so tako ali drugače udeleženi. Prvi v vrsti so to lastniki delnic bank, drugi so lastniki različnih podrejenih obveznosti, saj so to instrumenti, ki so bili izdani zato, da se krije potencialno kapitalsko luknjo, tretji so depozitarji nad 100.000 evri in četrti vsi depozitarji banke. Nekje smo potegnili črto, je dejal.

Na seji je spregovoril tudi Kotnik, kolumnist Financ, sicer izbrisan imetnik podrejenih obveznic v eni od podržavljenih bank, ki je v zadnjih dneh z objavo navedb njegovih virov o prirejanju nekaterih dokumentov pri izvedbi sanacije dodobra razburkal politični prostor.

Po njegovih besedah Banka Slovenije v tej zgodbi ni kriva, temveč je “zadnji člen verige - po ministrstvu za finance, takratni vladi in takratnimi koalicijskimi poslanci”. Ponovil je ugotovitve iz njegovih objav o tej problematiki ter povedal, da so vsaj imetniki podrejenih obveznic v podržavljenih bankah nastradali bolj, kot bi morali.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je namreč takrat v DZ “vsaj zavajala”, saj je zagotovila, da so se takšni izbrisi ob podobnih zgodbah zgodili v Španiji, na Cipru in na Nizozemskem. “To je neresnica,” je dejal in povedal, da se to na Cipru ni zgodilo, v Španiji so podrejenim obveznicam z dospetjem odpisali manj kot šestinko, na Nizozemskem pa so na koncu dobili vse.

STA


Najbolj brano