Civilna zaščita lahko ponudi začasno nastanitev do 3000 beguncev

Civilna zaščita lahko v primeru, da bo v Slovenijo prišlo večje število beguncev, pomaga z nastanitvenimi zmogljivostmi ali drugimi materialnimi sredstvi, je povedal njen poveljnik Srečko Šestan. A nastanitvene zmogljivosti niso velike, predvsem pa ne trajne. “Ponudimo lahko nastanitev do 3000 ljudi, pretežno v šotorih,” je dejal Šestan.

Civilna zaščita lahko ponudi začasno nastanitev do 3000 
beguncev, je povedal njen poveljnik Srečko Šestan. Foto: Danijel Cek
Civilna zaščita lahko ponudi začasno nastanitev do 3000 beguncev, je povedal njen poveljnik Srečko Šestan. Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Po njegovih besedah gre za zmogljivosti, ki jih ima civilna zaščita za potrebe domačega prebivalstva v primeru naravnih in drugih nesreč. Kot je poudaril, zmogljivosti niso primerne za trajno rešitev, posebej ne pozimi.

Ko se je leta 1991 na območju nekdanje Jugoslavije razplamtela vojna, je Slovenija sprejela 16.000 beguncev, a Srečko Šestan ne verjame, da bi bila toliko beguncev sposobna sprejeti tudi danes. “Takrat smo begunce večinoma namestili v nekdanjih vojašnicah, danes pa je le še malo teh vojašnic v državni lasti ali pa so v slabem stanju,” je dejal.

Sedanji načrt neuradno predvideva, da bi begunce, ki bi prišli v Slovenijo, zbrali v predvidoma šestih zbirnih centrih (Grad, Lendava, Podlehnik, Brežice, Črnomelj, Ilirska Bistrica). Tam bi jih evidentirali, nato pa razvrstili naprej.

Tiste, ki bi zaprosili za azil, bi napotili v azilne domove oziroma v druge podobne objekte, če bi se pokazala potreba. Tiste, ki jih lahko vrnejo v državo prihoda oziroma matično državo, bi nastanili v Centru za tujce Postojna in že omenjenih šestih zbirnih centrih. Tisti, ki jih ni mogoče vrniti, pa bi dobili dovoljenje za zadrževanje v državi, nastanili pa bi jih lahko v “objektih z nižjim standardom”. Vendar pa Šestan postopkov in možnosti nastanitev ne želi komentirati, saj gre po njegovih besedah za pristojnost notranjega ministrstva.

STA


Najbolj brano