Cinven potrdil oddajo ponudbe in predstavil strategijo za Telekom

Britanski investicijski sklad Cinven je danes potrdil, da je 13. aprila oddal edino zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije. Obenem je predstavil svojo strategijo investiranja v Telekomu Slovenije.

Cinven je potrdil oddajo ponudbe in predstavil strategijo 
investiranja v Telekom Slovenije. Foto: STA
Cinven je potrdil oddajo ponudbe in predstavil strategijo investiranja v Telekom Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Sklad želi Telekom Slovenije razviti v smeri “slovenskega šampiona” - kot neodvisno slovensko podjetje, ki zagotavlja visoko kakovostne izdelke in storitve svojim strankam.

Po njihovi oceni Telekom Slovenije predstavlja privlačno investicijo, ki hkrati prinaša številne izzive, s katerimi so se v Cinvenu zaradi izkušenj v telekomunikacijskemu sektorju že srečali.

Skladno s pravili privatizacijskega procesa Cinven ne želi dajati komentarjev o vrednosti večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije oziroma vrednosti nakupa 100-odstotnega deleža podjetja.

Cinven nadaljuje pogovore s Slovenskim državnim holdingom (SDH) in njihovimi svetovalci glede ponudbe ter si “želi zaključiti transakcijo v obojestransko zadovoljstvo”.

“Telekom Slovenije je podjetje, ki mu Cinven lahko pomaga do uspešnega poslovanja in boljše konkurenčnosti na trgu. Z obsežnimi investicijami želimo ponovno okrepiti položaj Telekoma Slovenije na trgu,” je povedal partner v Cinvenu Nicolas Paulmier.

“Na ta način lahko prispevamo k izboljšanju konkurenčnosti Slovenije v regiji in širše v Evropi. Iz Telekoma Slovenije želimo narediti dolgoročno uspešno zgodbo, ki bo služila kot primer dobre prakse in zgled za privlačnost Slovenije med mednarodnimi investitorji,” je dodal.

Vlagali bodo v nadgradnjo omrežja, prodajne kanale in storitve za naročnike

Cinven namerava občutno vlagati v nadgradnjo omrežja, zaustaviti padanje prihodkov podjetja, jih stabilizirati in nato dolgoročno povečevati, so danes sporočili iz sklada.

Povečati nameravajo obseg naložb v optična omrežja, kar bo omogočilo hitre širokopasovne povezave v vsej fiksni mreži Telekoma Slovenije. Povečati nameravajo tudi pokritost omrežja 4G v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije, s ciljem doseči 90-odstotno pokritost prebivalstva.

Poleg tega načrtujejo naložbe v prodajne kanale in storitve za naročnike Telekoma Slovenije, s čimer želijo obrniti trend upadanja tržnega deleža, hkrati pa optimizirati procese v Telekomu ter s tem izboljšati izdelke in storitve.

Cinvenove izkušnje na področju telekomunikacij

Zasebna naložbena družba Cinven je po lastnih navedbah eden od vodilnih investitorjev na področju telekomunikacij v Evropi, pri čemer vrednost transakcij presega deset milijard evrov.

Cinven je vodil konsolidacijo na telekomunikacijskih trgih v Franciji in na Nizozemskem, kjer je obsežno vlagal v nadgradnjo omrežij v svojih telekomunikacijskih podjetjih (francoski Numericable in nizozemski Ziggo).

V obeh primerih je Cinven po koncu nadgradnje omrežij iz naložb izstopil preko javne izdaje delnic na organiziranem trgu. Delež v francoskem podjetju Numericable je Cinven prodal po desetih letih, iz nizozemskega operaterja Ziggo pa je lastniško izstopil po sedmih letih.

“Imamo odgovoren pristop do podjetij v našem naložbenem portfelju, njihovih zaposlenih, dobaviteljev in lokalnega okolja,” poudarjajo v britanskem skladu.

STA


Najbolj brano