Cinven dopolnil ponudbo za Telekom zaradi Debitela in Makedonije

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven je danes uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

 Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven je danes uradno 
potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno 
ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije.  Foto: STA
Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven je danes uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije.  Foto: STA

LJUBLJANA > Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi. Vendar pa posel še vedno čaka na luč s strani makedonskega varuha konkurence.

Telekom Slovenije je poleg tega februarja kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

Cinven je svojo končno ponudbo za nakup Telekoma oddal 22. maja, nato pa jih je SDH s svetovalci 1. junija obvestil o nadaljnji nepričakovani zamudi v postopkih odobritve omenjenih poslov s strani pristojnih varuhov konkurence. Po pogovorih s SDH in njegovimi svetovalci v preteklem tednu je nato Cinven v torek oddal s tem povezano dopolnilo k ponudbi za nakup Telekoma.

V Cinvenu ob tem poudarjajo, da je edini cilj dopolnila nasloviti omenjeni zamudi v postopkih regulatorne presoje in posledično zaključka prevzema Debitela in transakcije v Makedoniji ter “zagotoviti večjo verjetnost zaključka transakcije s Telekomom Slovenije, kar je v dobrobit vseh strani”.

V britanskem skladu še dodajajo, da so od Telekoma Slovenije in SDH dobili zagotovila, da bosta obe omenjeni transakciji sklenjeni v okviru dogovorjenih pogojev. “Na tej podlagi dopolnilo ne spreminja ekonomskih pogojev transakcije, ki so že bili ocenjeni za primerne in ekonomske utemeljene na strani SDH in vlade,” so še zapisali.

Cinven vidi svojo ponudbo skupaj z dopolnilom kot edino možno pot za nadaljevanje s postopkom nakupa Telekoma Slovenije. V skladu ob tem ostajajo optimistični glede končne odločitve o prodaji in se veselijo sodelovanja s Telekomom Slovenije pri njegovem razvoju v slovenskega šampiona.

STA


Najbolj brano