Cilj je življenje od lastnega dela

Cilj kandidatke za finančno ministrico Mateje Vraničar Erman je, da bi Slovenija na dolgi rok postala družba, v kateri ljudje dostojno živijo od lastnega dela. Za dosego tega cilja pa se bomo morali na kratki rok še odrekati, je napovedala na včerajšnjem zaslišanju v državnem zboru. Člani odbora za finance so njeno predstavitev ocenili za ustrezno, do ministrskega mesta jo loči le še glasovanje v DZ.

Kandidatka za finančno ministrico Mateja Vraničar Erman 
(desno) ne napoveduje zasukov v dosedanji restriktivni 
javnofinančni  politiki.  Foto: Daniel Novakovic
Kandidatka za finančno ministrico Mateja Vraničar Erman (desno) ne napoveduje zasukov v dosedanji restriktivni javnofinančni politiki.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA >Varčevalne ukrepe bo sproščala postopno in premišljeno, napoveduje Mateja Vraničar Erman. “Nimam v mislih, da bo treba zmanjševati odhodke na posameznih področjih, ocenjujem pa, da so zaradi gospodarske rasti želje po povečevanju odhodkov previsoke,” je odgovarjala na poizvedovanje članov odbora za finance, kaj je zanjo dolgi oziroma kratek rok ter kaj pomenijo odrekanja. Na področju plač javnih uslužbencev v prihodnjih dveh letih, kolikor je še vladnega mandata, ne bo odstopala od že uveljavljene restriktivne politike. “Ne vidim fiskalnega prostora za sproščanje ali popuščanje glede na to, kar je bilo v dosedanjih pogajanjih že ponujeno.”

Vraničar Ermanova je leta 2013 držala roko nad snovanjem nepremičninskega davka, ki ga je ustavno sodišče pozneje razveljavilo. Včeraj je povedala, da se je iz tiste zgodbe naučila, da ne velja hiteti, zato nove zakonske osnove za uvedbo tega davka pripravljajo bolj premišljeno in v dialogu z občinami in predstavniki gospodarstva. Modele vrednotenja nepremičnin preverjajo tudi na mednarodni ravni. Davek bo ostal prihodek občin, nadomestil pa bo dosedanje nepremičninske dajatve. “Osnova naj bo široka, stopnje pa nizke,” je osnovno filozofijo snovanja novega davka razkrila kandidatka za ministrico. Za razliko od leta 2013, ko je želela država s tem davkom ne le nadomestiti dotedanje nepremičninske dajatve, ampak tudi krpati proračunsko luknjo, naj bi tokrat ministrstvo le “zasledovalo enak obseg prihodkov”.

Vraničar Ermanova je s temi bolj konkretnimi pojasnili prišla na dan, ko so ji člani odbora zastavili vprašanja, v svoji uvodni predstavitvi pa je bila - na razočaranje opozicije - precej splošna. Mateja Vraničar Erman je bila doslej na funkciji državne sekretarke na finančnem ministrstvu, zadolžena zlasti za področje davkov. Njeno strokovnost hvalijo v koaliciji, pa tudi nekateri v opoziciji, na skrbi, da kot ministrica ne bo imela politične moči, pa odgovarja, da je naklonjena dialogu, zna pa reči tudi ne.

JANA KREBELJ


Najbolj brano