Cigareti se bodo podražili

Ker se morajo v skladu z zakonom o trošarinah s 1. januarjem zvišati trošarine za cigarete, je vlada sprejela spremembi obeh uredb, ki se nanašata na obremenitev cigaret s trošarinami. Zvišanje trošarine znaša 4,1 odstotka.

Trošarina za cigarete se bo zvišala za 4 odstotke Foto: STA
Trošarina za cigarete se bo zvišala za 4 odstotke Foto: STA

LJUBLJANA > Finančni učinek je ocenjen na 160.000 evrov mesečno, večjega vpliva na inflacijo pa vlada ne pričakuje.

V skladu z zakonom o trošarinah se mora trošarina za cigarete, ki zdaj znaša najmanj 57 odstotkov tehtane povprečne drobnoprodajne cene enega zavojčka cigaret, s 1. januarjem 2014 zvišati na najmanj 60 odstotkov cene.

Na podlagi podatkov iz obračunov za plačilo trošarine v 12-mesečnem obdobju med lanskim oktobrom in letošnjim septembrom je vlada določila tehtano povprečno drobnoprodajno ceno cigaret na dan 1. januar 2014 v višini 3,27 evra za zavojček 20 cigaret.

Zaradi zvišanja povprečne cene je potrebno tudi zvišanje trošarin, sicer bi se lahko trošarinske obremenitve in s tem povezani javnofinančni prilivi iz tega naslova znižali. S 1. januarjem se bo tako trošarina za 1000 cigaret, ki je zdaj določena pri najmanj 97 evrih, zvišala na 101 evro.

Pri 22-odstotnem davku na dodano vrednost in tej trošarini bo celotna obremenitev cigaret iz razreda tehtane povprečne drobnoprodajne cene znašala 2,61 evra za zavojček 20 cigaret, so izračunali na finančnem ministrstvu.

STA


Najbolj brano