Čez leto dni se obeta nov nepremičninski davek

Na ministrstvu za finance so stekle priprave zakonskih podlag za uvedbo nepremičninskega davka. Novi davek naj bi država uveljavila v začetku leta 2016.

Lastnike nepremičnin naj bi v letu 2016 vendarle doletel nov davek, ki bi v celoti pripadel občinam. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lastnike nepremičnin naj bi v letu 2016 vendarle doletel nov davek, ki bi v celoti pripadel občinam. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na ministrstvu za finance za zdaj le potrjujejo, da pripravljajo zakonske podlage za uvedbo davka. Lastniki nepremičnin naj bi ga začeli plačevati leta 2016. “Ministrstvo je v sodelovanju s strokovno javnostjo pridobilo določene predloge, ki jih bo primerjalo s predlogi pripravljenimi znotraj ministrstva za finance in z odločitvijo ustavnega sodišča ter oblikovalo skupno izhodišče,” sporočajo.

Formalnih vsebinskih izhodišč naj torej še ne bi bilo, neuradno pa naj bi šli predlogi v smeri, ki jo je začrtalo že ustavno sodišče, ko je lani razveljavilo nepremičninski zakon, sprejet pod vlado Alenke Bratušek. Nepremičninski davek naj bi torej po novem v celoti pripadel občinam, nadomestil pa bi sedanje nepremičninske dajatve (nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, pristojbino za uporabo gozdnih cest in davek od premoženja občanov). Lastniki nepremičnin naj bi bili z novim davkom v povprečju obremenjeni toliko, kot so zdaj z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča.

Pričakovati je tudi, da v novem predlogu ne bo razlikovanja med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami, prav tako pa ne razlikovanja med energetskimi in drugimi poslovnimi objekti.

Reprezentativne organizacije občin, ki se jih novi davek najbolj dotika, v predhodne priprave izhodišč za novi davek niso bile vključene, čeprav bi si želele sodelovati že v zgodnjih fazah priprave zakona, so nam povedali v Skupnosti občin Slovenije. Vseeno upajo, da se bosta ministrstvo in vlada pri pripravi zakona držala odločbe, s katero je ustavno sodišče dalo zaušnico prejšnji vladi.

JK


Najbolj brano