Četrt stoletja Manevrske strukture

Četrt stoletja začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) so danes obeležili tudi v Vojašnici Edvarda Peperka. Zbranim sta spregovorili ministrici Andreja Katič in Vesna Györkös Žnidar. Katičeva je med drugim dejala, da je bila ustanovitev strukture, kakršen je bil MSNZ, vzor varnostnega organiziranja naroda.

Četrt stoletja začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) so danes obeležili tudi v Vojašnici 
Edvarda Peperka. Foto: STA
Četrt stoletja začetka nastajanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) so danes obeležili tudi v Vojašnici Edvarda Peperka. Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Katičeve je bil MSNZ pomemben državotvoren projekt, ki je bistveno pripomogel k oblikovanju lastne države in uvrstitvi Slovenije v družbo sodobnih, demokratičnih držav sveta.

MSNZ je začel nastajati 17. maja 1990 kot odgovor na zahtevo JLA, naj ji TO obramba preda orožje. Naloga MSNZ je bil zavarovanje osamosvojitvenih procesov, pobudnik za njegovo ustanovitev pa je bil Anton Krkovič, ki je bil tudi prvi poveljnik.

Spomnila je, da je bila ustanovitev MSNZ potrebna zaradi skoraj razorožene Teritorialne obrambe, ki ji je JLA sredi maja 1990 pobrala skoraj vse orožje. Tako smo po njenih besedah potrebovali silo, ki bi ob morebitnem napadu obranila domovino.

Z MSNZ je po besedah ministrice takratno slovensko vodstvo do jeseni 1990 zagotovilo temeljne materialne in organizacijske pogoje za prevzem Teritorialne obrambe (TO) v slovenske roke, hkrati pa je vodstvo z njo ob pomoči policije zagotavljalo varnost ljudi in osamosvojitvenih procesov. "MSNZ se je tako izkazal kot inovativna rešitev v vmesnem času ter kot pravi način za prevzem nadzora in vodenja obrambnih sil," je dejala.

"Ustanovitev takšne strukture je vzor varnostnega organiziranja naroda, rezultati njenega delovanja pa nam dokazujejo, da je šlo za uspešno zagotavljanje in varnosti, nujno sodelovanje vseh segmentov varnostno-obrambnega sistema in družbe kot celote," je še dodala ministrica.

Notranja ministrica Györkös Žnidarjeva pa je ocenila, da v svetovni zgodovini težko najdemo primere, ko bi represivni organi sodelovali pri nastajanju "bolj demokratičnih družbenih sistemov". Ob tem je spomnila, da so bili v MSNZ tudi pripadniki takratne policije.

Pri MSNZ je šlo po njenih besedah za eno najbolje načrtovanih akcij v novejši zgodovini, ki je odločilno prispevala k temu, da smo si lahko leto pozneje izbojevali samostojnost države. "S tem, ko smo se Slovenci uprli izročitvi orožja, samo poslali jasno sporočilo, da ne želimo več slediti tujim vizijam prihodnosti in da smo si izbrali svojo pot," je dejala.

MSNZ je po njenih besedah od sredine maja do jeseni, ko je prešel pod okrilje TO, v zgolj nekaj mesecih iz odporniške organizacije z utopičnimi cilji prerasel v legalno in legitimno obrambno silo nastajajoče države. "Šlo je za enkraten projekt, ki je združil interese politike, civilne družbe in varnostnih organov in tako slovensko osamosvojitveno zgodbo povzdignil med simbole narodne enotnosti," je še dejala ministrica.

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

STA


Najbolj brano