Černač: Cerar SDS ne obravnava kot enakovrednega sogovornika

Če poslanskega mandata Janezu Janši v petek ne bo potrdil DZ, bo to nekaj dni pozneje storilo ustavno sodišče, je danes poudaril podpredsednik SDS Zvonko Černač. Zadnja preigravanja okoli možnih kandidatov za evropskega komisarja pa je označil za "politično igračkanje", pri katerem so v ospredju osebni interesi.

Če poslanskega mandata Janezu Janši v petek ne bo potrdil DZ, bo to nekaj dni pozneje storilo ustavno sodišče, je danes poudaril podpredsednik SDS Zvonko Černač Foto: Tamino Petelinsek
Če poslanskega mandata Janezu Janši v petek ne bo potrdil DZ, bo to nekaj dni pozneje storilo ustavno sodišče, je danes poudaril podpredsednik SDS Zvonko Černač Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Podpredsednica SDS Alenka Jeraj je ponovno izpostavila, da so bile volitve v DZ nelegitimne, saj je bil prvak SDS Janez Janša sredi volilne kampanje poslan v zapor na podlagi nepravične sodbe. Morebiten odvzem poslanskega mandata predsedniku Janši bi bila napaka, ki se je ne bo dalo odpraviti, kot se ne da odpraviti vseh dni, ki jih po krivici prestaja v zaporu, je pojasnila. Vrhovno sodišče je ponovno pozvala, naj ne zavlačuje postopkov in naj svoje delo opravi takoj.

Černač: Predsednik SDS bo polno opravljal svojo poslansko funkcijo

Černač je dodal, da poslanski mandat Janše ni vprašljiv. Če ga v petek ne bi potrdili poslanci, bi nekaj dni pozneje to storilo ustavno sodišče, je poudaril. Kot je dejal, je bil Janša na volitvah izvoljen z največ glasovi, zato Černač pričakuje, da bo lahko predsednik SDS polno opravljal svojo poslansko funkcijo.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Janša na petkovo sejo DZ lahko prispel sam in ne v blindiranih vozilih v spremstvu pravosodnih policistov. Medtem so iz zapora na Dobu že sporočili, da bodo Janši na podlagi njegove vloge za udeležbo na seji to tudi omogočili.

Podpredsednik SDS Černač se je dotaknil tudi izbire kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. Zadnja preigravanja okoli možnih kandidatk oziroma kandidatov je označil za "politično igračkanje", pri katerem niso v ospredju interesi države, pač pa osebni interesi zaradi dobro plačane službe.

Černač: Edina referenca Bratuškove je, da je ženska

O morebitni kandidaturi premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek, je Černač povedal, da je njena edina referenca v tem, da je ženska. Večina drugih držav članic je namreč predlagala moške kandidate, v Evropski komisiji pa želijo zadostiti tudi kriteriju zastopanosti žensk. Vendar to po Černačevih besedah ne pomeni, da je Slovenija ujetnica tega položaja.

Predlog SMC za ponovno kandidaturo Janeza Potočnika pa kaže na kadrovsko šibkost stranke, je še povedal Černač, ki je ob tem ponovno izpostavil njihov predlog za kandidaturo evropskega poslanca Milana Zvera. Med referencami je izpostavil njihove osebnostne lastnosti, strokovne in politične izkušnje, ne nazadnje pa tudi zmago SDS na evropskih volitvah in to, da je Zver med vsemi kandidati prejel največ preferenčnih glasov.

Černač: Vabilo SMC je nekorektno

V SDS se na vabilo SMC na pogovor s predsednikom stranke Mirom Cerarjem, ki naj bi bil danes, niso odzvali. Kot je povedal Černač, je bilo vabilo SMC nekorektno, saj ni bilo niti konkretno naslovljeno niti podpisano. To kaže, da Cerar SDS ne obravnava kot enakovrednega sogovornika, je povedal podpredsednik SDS.

Černač kljub temu meni, da so pogovori potrebni, sploh ob vsebini osnutka koalicijske pogodbe, ki je po njegovi oceni prešibak in premalo dodelan. Njegova vsebina pa po besedah Černača pomeni nadaljevanje politike, ki je Slovenijo pripeljala na rob bankrota, torej dodatno zadolževanje, nove davke, ne pa tudi ukrepov za zagon gospodarstva in nova delovna mesta. Sicer pa je dodatna težava SMC tudi vprašljiva legitimnost volitev, je povedal.

STA


Najbolj brano