Cerarju se zdi vsaj presenetljivo, da je policija nenapovedano obiskala vladne prostore

Predsedniku vlade Miru Cerarju se zdi “vsaj presenetljivo”, da je policija danes nenapovedano, brez njegove vednosti in v zvezi s postopki, ki nimajo povezave s sedanjo vlado, preiskovala vlade prostore.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Policija je zjutraj na vladi opravila preiskavo zaradi postopka, ki ga vodi proti predhodnici Mira Cerarja Alenki Bratušek.

Ko je Cerar izvedel za preiskavo, je bil neprijetno presenečen, saj preiskava ni bila napovedana. Poleg tega ne razume, zakaj je bilo treba opraviti hišno preiskavo. Kot je dejal na popoldanski novinarski konferenci o aktualnih zadevah, bi zadostovalo, da bi se policija obrnila nanj ali na njegov kabinet in bi dobili vsa potreba gradiva. “Vse bi jim dal, kdo bo pa kooperativen s policijo, če ne vlada?! Mi ničesar ne skrivamo” je še povedal.

Ta dramatičnost je zato po njegovem nepotrebna in sprašuje se, čemu je namenjena. Dodal je sicer, da v prostorih vlade hranijo le gradiva javne narave prejšnje sestave vlade, denimo magnetograme. Ostalo, razne korespondence in podobno, pa ne.

Kriminalisti so na vlado po Cerarjevih podatkih prišli zjutraj okoli 6.30, ko njega še ni bilo v službi. “Spodobilo bi se, da bi javili,” je še ponovil.

Preiskovalci so pri Bratuškovi, tudi predsednici parlamentarne stranke ZaAb, potrkali ob 6. uri zjutraj. Obiskali so še prostore poslanske skupine ZaAB, prostore stranke, vlado. V preiskavah ji niso odvzeli prostosti, saj za to ni bilo zakonskih razlogov.

Nekdanjo predsednico vlade sumijo, da je kaznivo dejanje storila v postopku predlaganja kandidatov za zasedbo položaja v Evropski komisiji z namenom pridobitve nepremoženjske koristi. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predvidena kazen zapora do enega leta. Zdaj preiskovalce čaka obsežno delo pregleda zaseženega gradiva.

Po mnenju Bratuškove so bile hišne preiskave popolnoma nepotrebne. Zdi se ji, da kriminalisti niso vedeli, kaj iščejo. Doma, kjer je bila preiskava končana v manj kot eni uri, so ji zasegli USB-ključke, na katerih ima shranjene fotografije iz časov, ko je bila predsednica vlade, telefon in možev računalnik. V DZ, kjer so bili kriminalisti prav tako približno eno uro, pa so prav tako želeli zapise njenih dokumentov in elektronskih sporočil, je povedala Bratuškova.

STA


Najbolj brano