Cerarjeva vlada se bo zavzemala, da ne privatizira vsega

Vlada se bo po besedah premierja Mira Cerarja zavzemala, da ne privatizira vsega. “Strateške točke, ki jih imamo še v lasti države, bomo skušali na vsak način ohraniti, hkrati pa v teh družbah uveljaviti spodobno korporativno kulturo,” je povedal v pogovoru za današnjo izdajo Mladine.

Vlada se bo po besedah premierja Mira Cerarja zavzemala, da ne privatizira vsega. Foto: STA
Vlada se bo po besedah premierja Mira Cerarja zavzemala, da ne privatizira vsega. Foto: STA

LJUBLJANA > Vendar je opozoril, da tudi tuje lastništvo ni slabo. “Pred nekaj dnevi sem bil v Steklarni Rogaška, ki je bila pred enim letom na robu, pa so jo prevzeli tujci. Danes to podjetje raste, ima inovativne pristope, zadovoljne delavce, novi lastniki so poskrbeli za večjo varnost. Lastniki, ki so tujci, so se vključili v okolje. Steklarna je del Slovenije in uspešno podjetje,” je ponazoril Miro Cerar.

Kljub temu se zavzema, da ne bi prodajali vseh slovenskih draguljev. “A v tujini nas to vedno sprašujejo, mene, zunanjega ministra, finančnega ministra. Res smo dali obvezo za prodajo teh podjetij, o njej sprašujejo tako predsednik evropske komisije Jean-Paul Juncker kot drugi voditelji,” je spomnil.

Telekoma Slovenije je strateška pomena

Glede privatizacije Telekoma Slovenije je dejal, da je pomembna. A že v volilni kampanji je poudarjal, da je to podjetje, ki je strateškega pomena. “In da že načelno nisem za to, da se takšna podjetja prodajajo oziroma da se prodaja njihova infrastruktura. Sem pa že tudi povedal, da če bodo postopki prodaje teh 15 podjetij zapeljani predaleč, jih ne bomo več mogli ustaviti, ker bi s tem Slovenija izgubila svojo kredibilnost.”

Na navedbe, da so bile nekatere prodaje tujcem sumljive, je zagotovil, da bodo, če bodo ugotovili, da so se dogajale koruptivne prakse, to takoj prijavili pristojnim ustanovam. “Ampak ta hip nimamo nobenega podatka o tem. Vemo seveda, da obstajajo lobistični pritiski,” je dejal.

Na to, kako se prenaša upravljanje državnega premoženja na Slovenski državni holding, pa ima pomisleke. “Na pobudo te vlade poteka zdaj proučevanje in to je za nas prednostna naloga. Že to je dvignilo precej prahu, ker smo tudi javno poudarili, da imamo utemeljen sum, da so se dogajale nepravilnosti,” je povedal.

Glede Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je naložil ministrstvu za finance, da pripravi odzivno poročilo. “A če so od vlade Janeza Janše do danes zakonska pravila omogočala vse to, morate razumeti, da se ne želim zaleteti. Videli pa ste, kako so se na naše odločitve odzvali nekateri člani nadzornega odbora DUTB iz tujine, kakšen pogrom se je začel v medijih, češ da se želi politika mešati v strokovne institucije oziroma v nadzorne odbore,” je pojasnil.

Kam je odtekal denar, bo ugotavljala komisija

Ocenil je, da so vlado prevzeli v zelo težavnem obdobju. “Od trenutka, ko smo prišli, smo se morali intenzivno ukvarjati z dvema rebalansoma proračuna, še posebno zahteven je za leto 2015. A smo že imenovali komisijo, ki se bo ukvarjala z vprašanjem, kam je odtekal denar iz Slovenije. Poročilo mora biti končano do 1. marca. V zadnji fazi priprave je predlog zakona o reviziji Teš 6,” je naštel.

Cerar je komentiral tudi aktualno dogajanje, povezano s prvakom SDS in obsojenim v zadevi Patria Janezom Janšo, ki ga je ustavno sodišče do končne odločitve izpustilo iz zapora, ker je predsednik največje opozicijske stranke. Kot je dejal, verjame, da lahko nekdo na nekem položaju upravičeno uživa neki privilegij, kot je imuniteta poslanca, ampak se to ne sme potem zlorabiti.

Ali bo Slovenija priznala Palestino

“Bi pa rekel, če govorim kot pravnik, da ni dopustno spregledati drugega političnega elementa, da je včasih bolj problematično, če visok politik pod sumom hudega koruptivnega ali pa kaznivega dejanja opravlja neko funkcijo v parlamentu. In ne glede na odločitev ustavnega sodišča bi bilo nesprejemljivo, da bi bil tak politik član odbora državnega zbora, ki izvaja nadzor nad obveščevalnimi službami,” je pojasnil in dodal, da bodo morali to problematiko v prihodnje zakonsko bolje urediti.

Na vprašanje, ali bo Slovenija priznala Palestino, je odgovoril, da je to skoraj retorično vprašanje. “Mislim, da se vse politične stranke nagibajo v to smer. Mislim, da je naša etična dolžnost, zaradi naše zgodovine, da smo med prvimi državami, ki v tej smeri razmišljajo in tudi naredijo prave korake. Vlada se je k temu zavezala in v zelo kratkem času bo proučila vse okoliščine priznanja in sporočila svoja stališča DZ,” je dejal.

STA


Najbolj brano