Veber: Moja vest je čista

Premier Miro Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra, so potrdili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza. Cerar prosi, da DZ o predlogu odloči v najkrajšem možnem času. Po ocenah Cerarja je Veber ravnal netransparentno, ko je obveščevalno-varnostni službi Morsa naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Premier Miro Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev 
ministra za obrambo Janka Vebra, so potrdili v kabinetu 
predsednika DZ Milana Brgleza. Foto: STA
Premier Miro Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra, so potrdili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza. Foto: STA

LJUBLJANA > Obrambni minister Janko Veber je v odzivu na predlog za njegovo razrešitev priznal, da ima predsednik vlade Miro Cerar pravico predlagati njegovo razrešitev, kot ima sam pravico, da pove, kaj se lahko zgodi, če bo Telekom Slovenije pristane v rokah tujcev. "Moja vest je čista," je poudaril Veber.

"Vsak je pri sebi pogledal, kaj mora narediti," je dejal obrambni minister. Prepričan je, da je z naročilom o oceni učinkov prodaje Telekoma Slovenije za obrambno-varnostni sistem zgolj izpolnil svojo dolžnost kot obrambni minister.

Predsednik vlade bi se moral po ministrovih besedah najprej vprašati, ali sta tudi on in vlada v celoti opravila vse, kar od njiju zahteva pomembnost in kompleksnost te prodaje. Vse ostalo bo, kot pravi, pojasnil na seji v DZ v postopku njegove razrešitve.

Premier Miro Cerar v obrazložitvi predloga za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra, ki ga je poslal v DZ, navaja, da je minister objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje OVS. Zaradi ravnanja ministra je prišlo pri predsedniku vlade in v širši javnosti do resnega omajanja zaupanja v delo ministra, piše premier. Cerar je, kot pojasnjuje, ministru naložil pripravo poročila o očitanih nepravilnostih. Po prejetem poročilu, njegovi naknadni dopolnitvi ter preučitvi ostalih dejstev in okoliščin je razvidno, da je Veber službi pripravo analize odredil na podlagi 32. člena zakona o obrambi. Proučitve s strani OVS na podlagi te določbe pa imajo lahko le protiobveščevalno naravo, ko gre za ogrožanje obrambnih interesov države, kar pa "v predmetni zadevi ni v ničemer izkazano", je navedel premier. Veber je svoje ravnanje in postopke OVS po oceni Cerarja pojasnjeval nedosledno, ministrova pojasnila članom komisije, odbora za obrambo, javnosti in predsedniku vlade pa so si bila nasprotujoča. Minister je naprej zatrjeval, da je bila naloga odrejena ustno, čemur je po njegovih zatrjevanjih sledilo tudi ustno poročanje pristojnih iz OVS, prav tako je pojasnjeval aktivnosti ostalih enot ministrstva, ki pa z ugotovitvami nadzora komisije niso povezane, v obrazložitvi ugotavlja premier. Zaradi ministrovega utemeljevanja ravnanja v skladu s členom zakona o obrambi, ki govori o protiobveščevalnem delu OVS, in iz ostanka ustreznega evidentiranja postopanja službe, je prišlo v širši javnosti in tudi pri Cerarju, kot je navedel, do "resnega omajanja zaupanja v delo ministra". Po njegovem mnenju bi s tako omajano kredibilnostjo ministra njegovo nadaljnje delo ves čas ostalo pod stalnim dvomom.

Poslovnik DZ ne določa roka, v katerem mora DZ glasovati o predlogu predsednika vlade. Tovrsten predlog se sicer praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika DZ.

O predlogu za razrešitev ne razpravljajo na parlamentarnem matičnem delovnem telesu, ampak gre predlog neposredno na sejo DZ, kjer ima minister pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. Minister je razrešen, če je večina poslancev, ki so glasovali, glasovala za razrešitev. Z razrešitvijo ministru preneha funkcija, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra.

Predlog za novega ministra mora predsednik vlade v DZ vložiti najpozneje v desetih dneh po razrešitvi ministra ali DZ v tem času obvestiti, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče tri mesece.

Če bo Veber razrešen, se bo lahko vrnil na svoj stolček v DZ, ki ga je sicer po njegovem odhodu v vladno ekipo začasno zasedel Franc Križanič.

Cerar je namreč v ponedeljek ocenil, da Veber ne more več opravljati ministrske funkcije, saj je pri tem, ko je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (Mors) naročil analizo posledic prodaje Telekoma, ravnal netransparentno. Istega dne je tudi napovedal vložitev predloga za razrešitev ministra, če ta ne bo odstopil.

STA


Najbolj brano