Cerarja presenetila koprska deklaracija

Premierja Mira Cerarja je sprejetje deklaracije koprskega občinskega sveta, v kateri ta nasprotuje zakonu o drugem tiru in podpira zahtevo za razpis referenduma, presenetila. Premier meni, da so pripravili "optimalen" načrt za gradnjo drugega tira, ki je pomemben za Luko Koper, lokalno okolje in celotno državo, zato nasprotovanja ne razume.

Premierja Mira Cerarja je sprejetje deklaracije koprskega 
občinskega sveta, v kateri ta nasprotuje zakonu o drugem tiru 
in podpira zahtevo za razpis referenduma, presenetila. Foto: STA
Premierja Mira Cerarja je sprejetje deklaracije koprskega občinskega sveta, v kateri ta nasprotuje zakonu o drugem tiru in podpira zahtevo za razpis referenduma, presenetila. Foto: STA

LJUBLJANA > Cerar je koprskega župana Borisa Popoviča na sestanek o drugem tiru povabil pred vložitvijo pobude za referendum, a je župan "nenadoma hudo zbolel" in je na sestanek prišel šele sedaj, je danes po seji vlade na novinarsko vprašanje povedal Cerar.

Pri tem ga je zelo presenetilo dejstvo, da je župan dopoldne tistega dne, ko je prišel na razgovor, "na katerem sem mislil, da se bova lahko odprto pogovarjala o vseh zadevah, sklical sejo občinskega sveta in z nekaterimi strankami - pri tem ni sodelovala SMC - sprejel neko deklaracijo proti drugemu tiru".

"Res verjamem, da gre tu za velik nesporazum," je poudaril Cerar in prebivalcem Kopra sporočil, da je vlada pripravila "optimalen načrt za izgradnjo drugega tira, ki je projekt za Slovenijo, za to, da postanemo in ostanemo geostrateško pomembna država, da smo na transportnem zemljevidu Evrope in sveta, kar je še posebej v interesu Luke Koper in vseh, ki živijo v lokalnem okolju, saj to prinaša nove zaposlitve, višje dohodke, same ugodnosti za ta del našega Primorja in Slovenijo kot celoto".

Zato ne more razumeti, da je pred pogovorom z županom prišlo do te deklaracije, ki je onemogočila, da bi se lahko o projektu pogovarjala na "sodelovalen" način, je dejal Cerar. Sestanek je sicer označil kot konstruktiven, županu je povedal, da zaupa svoji ekipi in da bo preveril navedbe, ki jih je župan izrazil prek medijev in na seji občinskega sveta.

Premier je poudaril, da so projekt zastavili transparentno, da ga je potrdil DZ ter da ga redno usklajujejo z vsemi deležniki.

Ko mu je Popovič dejal, da bo po njegovem mnenju projekt stal 3,5 milijarde evrov, je Cerar močno podvomil, da ima Popovič "točne podatke ali da jih želi pravilno interpretirati". Po izračunih vlade bi projekt lahko stal največ 938 milijonov evrov, ob nižjih ponudbah tudi manj, je dejal premier.

Popovič je v ponedeljek po sestanku ocenil, da je Cerar glede podrobnosti projekta pomanjkljivo informiran. Napovedal je, da bodo nadaljevali z aktivnostmi v podporo referendumu, da pa upa, da si bo Cerar v tem času premislil in naredil vse, da se "ta za našo državo škodljiv zakon prekine in da se gre čim prej na razpis". Na razpisu bi bilo po Popovičevih ocenah jasno razvidno, kakšna bo cena projekta, na njem pa ima država tudi vedno možnost zavrniti določeno ponudbo.

Župan med drugim meni, da bi moralo drugi tir graditi državno podjetje, kot so Slovenske železnice. Dodatnih 200 milijonov evrov stroškov za državo po Popovičevih besedah ne bi smelo predstavljati težave, saj da bi se vložek med drugim povrnil prek Luke Koper.

STA


Najbolj brano