Cerarja Evropa več hitrosti ne skrbi

Voditelji 27 članic EU so v Bruslju razpravljali o prihodnosti brez Velike Britanije, pri čemer so največ pozornosti namenili konceptu Evrope več hitrosti. Slovenija je v skupini najbolj integriranih članic in z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti ni nekaj, kar bi nas moralo skrbeti, je poudaril premier Miro Cerar.

Miro Cerar in predsednik evropske komisije Jean-Claude 
Juncker  Foto: STA
Miro Cerar in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker  Foto: STA

BRUSELJ > Največ govora je bilo o tem, kaj pomeni Evropa več hitrosti in ali jo želijo spodbujati v prihodnje. Vsi so ugotovili, da je Evropa več hitrosti dejstvo, kajti članice se znotraj Evrope različno intenzivno povezujejo, je pojasnil premier Miro Cerar. “Slovenija je udeležena prav v vseh oblikah poglobljenega sodelovanja. Smo v skupini najbolj integriranih članic, kar je vsekakor velika prednost za naš razvoj znotraj EU,” je poudaril.

Zato z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti po Cerarjevih besedah ni nekaj, kar bi moralo Slovenijo skrbeti. “Nasprotno, to je razprava, v kateri lahko polno sodelujemo z lastno vizijo in idejami za skupni razvoj,” je izpostavil.

Pri tem je po njegovih besedah pomembno zagotoviti, da se ne bi med nekaterimi članicami in državljani ustvarjala zaskrbljenost, da bi lahko Evropa več hitrosti pomenila, da bi šle nekatere države v razvoju naprej, druge pa bi zaostale ali bile izločene iz EU.

“Ko se govori o ideji različnih hitrosti, se govori samo o tem, da se lahko članice samostojno odločajo, v katerem delu integracije EU bodo ustvarile ožje sodelovanje,” je poudaril Cerar. Pri tem je pomembno, da mora takšno sodelovanje soglasno potrditi celotna EU.

Slovenski premier v tem konceptu ne vidi nevarnosti razgradnje Evrope. Kot zelo pomembno izpostavlja, da tudi natančneje izdelan koncept več hitrosti ne sme pomeniti rahljanja unije, ampak enotno unijo, ki gre v isto smer, pri čemer lahko članice ubirajo različne poti, a ob soglasju vseh. STA


Najbolj brano