Cerar želi prihodnji teden pri Merklovi govoriti o varnosti

Premier Miro Cerar je danes ob robu odprtja sejma Agra potrdil, da se bo prihodnjo soboto v Berlinu skupaj s še nekaterimi kolegi iz članic EU sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kot je napovedal, bo šlo za posvet o prihodnosti unije, izpostaviti pa namerava predvsem vprašanje varnosti in migracij.

Premier Miro Cerar je danes ob robu odprtja sejma Agra 
potrdil, da se bo prihodnjo soboto v Berlinu  sestal z nemško 
kanclerko Angelo Merkel. Foto: STA
Premier Miro Cerar je danes ob robu odprtja sejma Agra potrdil, da se bo prihodnjo soboto v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Foto: STA

GORNJA RADGONA > Že v petek so v premierjevem kabinetu potrdili, da se bo Miro Cerar prihodnjo soboto udeležil srečanja, na katerega je nemška kanclerka Angela Merkel povabila še premierje Bolgarije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Danes je Cerar v Gornji Radgoni povedal, da bo šlo za delovni posvet o prihodnosti EU.

“V prihajajočem tednu bom opravil nekaj konzultacij in do konca tedna oblikoval stališča, ki jih bom predstavil na tem delovnem posvetu. Posebej bom izpostavil vprašanje varnosti, vprašanje migracij in kar je za prihodnost Evrope prav tako zelo pomembno, to je perspektivo mladih, zaposlovanje, ekonomski razvoj in vse tisto, kar mora Evropa peljati naprej - digitalne tehnologije, energetiko in vse ostalo,” je povedal slovenski premier.

Merklova je že v tem tednu zagnala niz pogovorov z evropskimi kolegi, predvsem v pripravah na neformalni vrh EU, ki ga bo 16. septembra gostila Bratislava in ki naj bi bil posvečen predvsem obravnavi posledic brexita.

Merklova je tako v četrtek na gradu Meseberg najprej gostila predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, v ponedeljek bo pogovore nadaljevala v Rimu, kjer se bo sestala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in italijanskim premierjem Matteom Renzijem, nato bo v sredo odpotovala v Tallin, v četrtek pa še v Prago.

Turnejo bo v petek nadaljevala v Varšavi, kjer se bo sešla s kolegi iz Višegrajske četverice - Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, zatem pa bo na gradu Meseberg še isti dan na delovni večerji gostila kolege iz Nizozemske, Švedske, Finske in Danske. V soboto bo sledilo še srečanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier.

STA


Najbolj brano