Cerar že išče naslednika Markeževe

Premier Miro Cerar bo dan po odstopu ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, ki ni dočakala niti svoje prve seje vlade, začel iskati novega ministra.

Premier Miro Cerar bo dan po odstopu ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, ki ni dočakala niti svoje prve seje 
vlade, začel z iskanjem novega ministra. Foto: STA
Premier Miro Cerar bo dan po odstopu ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, ki ni dočakala niti svoje prve seje vlade, začel z iskanjem novega ministra. Foto: STA

LJUBLJANA > Danes bo morda tudi že jasno, ali se je Klavdija Markež, katere odstop je le še začinil napete odnose med največjo vladno stranko in SD, odpovedala še vnovičnemu prevzemu poslanske funkcije.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je le dva dni po prevzemu poslov v sredo odstopila zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat. Miro Cerar pa je njeno ravnanje označil za nedopustno. Tudi koalicijski partnerici Desus in SD nista ostali hladni in sta opozorili na kadrovske težave vlade, ki bo najverjetneje ostala tudi brez obrambnega ministra Janka Vebra.

Cerar je primer Markeževe označil za posebej nesrečnega. “Nisem pričakoval, da bom soočen s takšno situacijo, kajti v fazi preverjanja med razgovori sem dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo,” je dejal in priznal, da je objektivna odgovornost tudi na njem.

Markeževa je na ministrsko funkcijo prišla iz poslanskih klopi, a po Cerarjevih ocenah skoraj zagotovo ne bo mogla ostati v poslanski skupini SMC. Novinarjem je povedala, da bo o tem, ali se bo vrnila v DZ, še razmislila. Vendar po neuradnih informacijah naj se za to ne bi odločila.

Markeževo morda čaka tudi odvzem magistrskega naziva. O tem, ali so izpolnjeni formalni pogoji za začetek postopka za odvzem naziva, bo na današnji seji odločal senat Fakultete za državne in evropske študije v Kranju, na kateri je Markeževa magistrirala. Dekan fakultete Matej Avbelj je v sredo povedal, da so s programom ugotovili, da se njena naloga v 37 odstotkih prekriva z drugim delom.

STA


Najbolj brano