Cerar zagotavlja, da bodo našli rešitve za drugi tir

Premier Miro Cerar je danes povedal, da v vladi intenzivno razpravljajo o finančni konstrukciji drugega tira in bodo poskušali ujeti rok za prijavo za evropski denar. Na razpis prihodnje leto se ne želi zanašati in tako meri na odločitev ta mesec. Premier se o možnostih še ne izreka, a zagotavlja, da bodo našli rešitve, ki morajo biti vzdržne.

Premier Miro Cerar je danes povedal, da v vladi intenzivno razpravljajo o finančni konstrukciji drugega tira in bodo poskušali ujeti rok za prijavo za evropski denar. Foto: STA
Premier Miro Cerar je danes povedal, da v vladi intenzivno razpravljajo o finančni konstrukciji drugega tira in bodo poskušali ujeti rok za prijavo za evropski denar. Foto: STA

LJUBLJANA > Drugi tir je prioriteta, vendar v sklopu celotne posodobitve železnic, tudi v navezavi med Luko Koper ter srednjo in severnejšo Evropo, je v današnji izjavi novinarjem ob robu posveta o velikih infrastrukturnih projektih v Sloveniji povedal Cerar.

Zagotovil je, da s strokovnjaki v vladi in širše potekajo intenzivni pogovori o finančni in siceršnji konstrukciji tega projekta. A dokler ne bodo imeli jasne predstave, kako slednjo jasno opredeliti, se o njej ne želi podrobneje izjavljati.

"V igri so različne možnosti in ko bomo vedeli, katera je prava, vzdržna in trajnostno naravnana, bomo to sporočili javnosti," je pojasnil.

Cerar je namreč spomnil na preveč negativnih izkušenj v preteklosti, "ko je politika nepremišljeno drvela v projekte, potem so se finančne konstrukcije podpirale, državljani pa so to doživeli kot škodo na njihovih plečih". Omenil je denimo Teš 6.

Predsednik vlade priznava, da se s projektom drugega tira mudi, če želimo kandidirati za evropski denar. Zato te dni o tem intenzivno razpravljajo. A na tem mestu vnovič izpostavlja, da tudi ko gre za evropski denar, projekta ne morejo prijaviti površno in tvegati tega, kar "smo doživeli že s kakšnimi drugimi projekti".

Čeprav vedno znova obstaja možnost za črpanje evropskih in drugih sredstev, pa želi biti Cerar, kot sam pravi, hiter. Želi, da se z intenzivno razpravo pride do odločitve še ta mesec.

Na novinarsko vprašanje, ali je za možnost javno-zasebnega partnerstva pri iskanju rešitev za drugi tir težava v koaliciji, pa ni odgovoril konkretno. Težav je po njegovih besedah veliko, večina je rezultat slabega gospodarjenja z državo v preteklosti. A to, kot pravi, jemljejo kot izziv.

Nekateri mediji so v minulih dneh poročali, da se utegne prav zaradi omahovanja glede drugega tira zamajati stolček ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču. A je Cerar danes zagotovil, da minister zanesljivo uživa njegovo podporo. Tudi koalicijska partnerja, predsednik Desus Karl Erjavec in prvak SD Dejan Židan, sta mu zagotovila, da so mediji povsem izmišljeno poročali o nekaterih kritikah z njune strani, je povedal Cerar. Pristavil je, da se veliko piše nepreverjeno in je veliko neresnic.

Gašperšič po njegovih besedah s svojo ekipo intenzivno dela. So pa v projekt drugega tira vključeni tudi drugi ministri, je še pripomnil premier.

STA


Najbolj brano