Cerar začenja pogovore za novo koalicijo

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar z novoizvoljenimi strankami danes začenja pogovore za sestavo vladne koalicije. Iz pogovorov je izvzeta le stranka SDS. V SMC želijo, da sestavljanje koalicije poteka brez medijev.

Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar z novoizvoljenimi strankami danes začenja pogovore za sestavo vladne koalicije Foto: STA
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar z novoizvoljenimi strankami danes začenja pogovore za sestavo vladne koalicije Foto: STA

LJUBLJANA > Znano pa je, da se bo Miro Cerar danes zagotovo sestal s predstavniki Združene levice, ZaAB in NSi, v petek predvidoma s SD.

Točni termini in lokacija srečanj Cerarja s predstavniki strank niso znani. Odzvale pa se bodo, kot za zdaj kaže, vse povabljene stranke.

Cerar je dejal, da si želi mavrično koalicijo, a po drugi strani čvrsto in programsko aktivno. V igri so večinoma stranke levega političnega bloka in tudi pomladna NSi. V javnosti se ugiba o možnih kombinacijah za novo vlado, a gre ob tem izpostaviti različne programe strank. Večina jih namerava vztrajati pri svojih ciljih.

Razhajajo se tudi pri ključnih vprašanjih, kot je denimo privatizacija. Slednjo poleg znižanja davkov in poenostavitve postopkov najbolj zagovarjajo v NSi. Nekatere stranke so glede privatizacije zadržane, druge ji nasprotujejo, Združena levica zahteva njeno opustitev. Ta stranka zahteva tudi konec varčevalne politike.

Predsedujoči SD Dejan Židan je že poudaril, da niso pripravljeni na kompromise, ki bi bili v škodo ljudi. Dejal je, da se opozicijske drže ne bojijo.

Prvak Desus Karl Erjavec pa je spomnil, da so upokojencem obljubili, da si bodo prizadevali za to, da dobijo regres in da bi se začele pokojnine usklajevati ob določeni gospodarski rasti.

V ZaAB so glede zahtev za vstop v koalicijo bolj previdni. Odločali se bodo na podlagi dela, ki ga bo koalicija nadaljevala.

STA


Najbolj brano