Cerar začasni šolski minister

Državni zbor se bo v petek na izredni seji, ki bo namenjena razpravi o poteku sanacije bank, seznanil tudi z obvestilom predsednika vlade Mira Cerarja o odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar. Cerar je v današnjem obvestilu predsedniku DZ Milanu Brglezu sporočil, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam.

Miro Cerar je v današnjem obvestilu predsedniku DZ Milanu Brglezu sporočil, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam. Foto: STA
Miro Cerar je v današnjem obvestilu predsedniku DZ Milanu Brglezu sporočil, da bo funkcijo ministra začasno opravljal sam. Foto: STA

LJUBLJANA > Ko se DZ seznani z odstopom, ministru tudi uradno preneha funkcija. Od tedaj ima predsednik vlade deset dni časa, da predlaga novega ministra, ali pa da obvesti DZ, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Miro Cerar se je torej v primeru Stanke Setnikar Cankar odločil, da bo sam začasno prevzel ministrsko funkcijo.

Setnikar Cankarjeva je v petek Cerarju ponudila odstop, potem ko je protikorupcijska komisija objavila, da je v zadnjih 12 letih s honorarji zaslužila več kot 636.000 evrov.

Po poslovniku DZ mora predsednik vlade najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra o tem obvestiti predsednika DZ. Obvestilo o odstopu se uvrsti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Cerar je v sredo pojasnil, da je opravil nekaj pogovorov z morebitnimi kandidati oziroma kandidatkami za novega ministra za izobraževanje. Poudaril je, da zelo intenzivno išče novega kandidata.

STA


Najbolj brano