Cerar za resne ukrepe glede bajnih izplačil v slabi banki

Vodje koalicijskih strank in poslanskih skupin so se danes dogovorili, da bo vlada v četrtek poslala predlog zakona o izvajanju fiskalnega pravila v obravnavo v DZ. Na dnevnem redu so bile tudi zadnje ugotovitve glede DUTB, ki po besedah predsednika Mira Cerarja zahtevajo odgovorno in resno ukrepanje.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Cerar je po vrhu koalicije povedal, da so se odločili v četrtek na vladi podpreti predlog zakona o fiskalnem pravilu ter ga poslati v razpravo v DZ. "V najkrajšem možnem času bomo pozvali tudi druge parlamentarne stranke, da skupaj sedemo za mizo in dosežemo soglasje glede ureditve fiskalnega pravila," je po sestanku koalicije novinarjem povedal Cerar.

Vrh koalicije je o izvajanju fiskalnega pravila razpravljal že v nedeljo, finančni minister Dušan Mramor pa je osnutek izvedbenega zakona v torek predstavil tudi koalicijski poslancem. DZ bo za njegov sprejem potreboval dvotretjinsko večino, torej le glasovi poslancev koalicijskih strank ne bodo zadoščali.

V skladu s fiskalnim pravilom morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo, katere so te izjemne okoliščine, pa bo določeno v izvedbenem zakonu.

"Zelo odločno se nameravamo odzvati tudi na problematiko Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB)," je Cerar spomnil na poročilo, v katerem naj bi Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila vrsto nepravilnosti, med drugim visoke izdatke za svetovalne pogodbe in plače vodilnih. V zvezi s tem je Cerar danes od ministra Mramorja zahteval, naj v tednu dni pripravi odzivno poročilo, v katerem naj bo točno ugotovljeno, ali je kje prišlo do konfliktov interesov. Od poročila pričakuje tudi navedbo morebitnih drugih napak pri delovanju DUTB. Še posebej pa se bo Cerar zavzel za to, da se v DUTB omeji nagrade, ki po njegovih besedah absolutno presegajo vsako razumno mero. Je pa treba zadeve strokovno preučiti, da ne bi naredili kakšne nepremišljenosti, je dodal.

Po poročanju Pop TV pa sta delovanje DUTB banke pod drobnogled vzela tudi policija in računsko sodišče, ki bo v 14 dneh izdalo osnutek poročila, končno poročilo, ki bo na voljo tudi javnosti, pa bo objavljeno v začetku prihodnjega leta. "Po oblikovanju predloga računskega sodišča se bomo tudi odločili, katere so morebitne zadeve, ki bi zahtevale vsaj uvedbo predkazenskega postopka," je za Pop TV dejal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Glede privatizacije so ugotovili, da se postopek prodaje 15 podjetij nadaljuje. Govorili pa so še o sprejemanju zakonodaje, ki bo decembra v obravnavi v DZ. Na vrsti bo kar nekaj predlogov zakonov s finančno problematiko, kjer se bo treba uskladiti in poenotiti glede dela, je dejal Cerar.

STA


Najbolj brano