Cerar za čimprejšnje imenovanje nadzornikov NLB

Po odstopu treh članov nadzornega sveta NLB si premier Miro Cerar želi čimprejšnjega imenovanja novih nadzornikov. To nalogo mora opraviti Slovenski državni holding (SDH), Cerar pa v tem trenutku ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo o odstopu uprave holdinga.

Miro Cerar trenutno ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo 
o odstopu uprave Slovenskega državnega holdinga. Foto: STA
Miro Cerar trenutno ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo o odstopu uprave Slovenskega državnega holdinga. Foto: STA

LJUBLJANA > “Nemudoma je treba izvesti nov postopek imenovanja nadzornikov ter zagotoviti nemoteno delovanje NLB in nadaljevanje procesa privatizacije. Odgovornost je zdaj na SDH,” je danes v izjavi za medije ob začetku Akademije SMC dejal predsednik vlade.

Cerar odgovornosti ne pripisuje Jazbecu

Miro Cerar neposredne odgovornosti za odstop nadzornikov NLB ne pripisuje predsedniku uprave SDH Marku Jazbecu. “Nadzorniki so odstopili in svoje odstope tudi obrazložili. Pri njihovem odstopu je šlo za nek širši kontekst,” je dejal premier in napovedal, da bodo na vladi zadevo pozorno spremljali in videli, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh.

Na odstop treh nadzornikov največje slovenske banke se je ob robu spomladanskega srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke odzval tudi finančni minister Dušan Mramor. Kot ključno je izpostavil, da je treba nadzorni svet čim prej popolniti.

“Moramo se zavedati, da se je (na zadnji skupščini NLB op. a.) ta povečal na devet članov, tako da smo zdaj, če so trije odstopili, na istem, kot smo bili pred povečanjem,” je ponazoril in pojasnil, da je povečanje smiselno zaradi nalog ki jih imajo člani v različnih komisijah. “Je pa to seveda stvar SDH,” je sklenil.

Nadzorniki NLB Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh so na SDH pred petkovo sejo nadzornega sveta NLB naslovili odstopno izjavo iz nadzornega sveta banke. V njej so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. Odstopno izjavo so podali dva meseca po imenovanju.

SDH je po njihovem odstopu sporočil, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi začel izvajati vse postopke za čimprejšnjo popolnitev nadzornega sveta. Kadrovska komisija SDH bo pri ocenjevanju primernosti kandidatov pred imenovanjem na skupščini preverila izpolnjevanje pogojev, ki jih mora član nadzornega sveta izpolnjevati v skladu z zakonom o SDH, zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in ostalimi predpisi, so še navedli.

Jazbec: Vse skupaj ne bo vplivalo na proces prodaje NLB

Jazbec je danes za Radio Slovenija ocenil, da vse skupaj ne bo vplivalo na proces prodaje NLB. “Ne vidim večjih tveganj. S svetovalcem Deutsche Bank skupaj z upravo NLB intenzivno delamo na tem projektu, v tem smislu bomo prihodnji teden tudi v Londonu. Vsem je cilj, da se banka proda znotraj zastavljenih rokov po čim višji ceni, da bo za davkoplačevalce izplen čim višji,” je dejal prvi mož SDH.

Nadzorni svet SDH bo na prvi prihodnji seji obravnaval situacijo, ki je nastala z odstopom treh članov nadzornega sveta NLB Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha, je danes povedal predsednik nadzornega sveta SDH Damjan Belič.

Ocenil je, da ni nobene potrebe, da bi uprava SDH prevzela odgovornost za odstop treh nadzornikov NLB, nominacijski postopek treh odstopljenih članov pa je ocenil kot profesionalen. “Nimamo nobenega uradnega odgovora s strani regulatorja, kaj bi bilo s temi imeni, ko bi bil pri njih postopek zaključen,” je v zvezi z navedbami, da Gedrih, Ribnikar in Macuh niso dobili licence Banke Slovenije in Evropske centralne banke, še dodal Jazbec.

SDH in slovenski bančni regulator sta se še pred imenovanjem zapletla v spor glede vprašanja, ali je bil postopek imenovanja izveden pravilno. Zdaj naj bi Banka Slovenije in Evropska centralna banka po pisanju Financ presodili, da niso primerni za nadzornike.

Banka Slovenije je pred skupščino navajala, da ji SDH ni poslal seznama kandidatov za nadzornike, zato jih ta ni mogla oceniti, kot zahtevajo predpisi enotnega bančnega nadzora pri ECB, v SDH pa so zagotavljali, da imajo za svoja dejanja 100-odstotno pravno podlago.

Nadzorni svet NLB normalno deluje, novi predsednik je Primož Karpe

Odstop treh nadzornikov NLB odmeva tudi med poslanci, ki so v petek SDH pozvali k transparentnemu in odgovornemu iskanju novih članov nadzornega sveta največje slovenske banke. Iz opozicije so prišli tudi pozivi k prevzemanju odgovornosti za nastale razmere.

Nadzorni svet NLB normalno deluje tudi po odstopu treh članov. Po novem šestčlanska zasedba je že v petek imenovala novega predsednika, to je postal Primož Karpe. Poleg Karpeta so v nadzornem svetu še Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban.

STA


Najbolj brano