Cerar za Welt o možnosti konflikta ob naslednjem begunskem valu

Slovenski premier Miro Cerar je v daljšem pogovoru za nemški časnik Die Welt opozoril, da bi ob morebitnem naslednjem begunskem valu in ponovnem odprtju balkanske poti lahko izbruhnil tudi konflikt v regiji. Povedal je, da je Slovenija uspešno prebrodila prvi val, nove in nove pa bi težko zmogla.

Slovenski premier Miro Cerar je opozoril, da bi ob morebitnem naslednjem begunskem valu in ponovnem odprtju 
balkanske poti lahko izbruhnil  konflikt v regiji. Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar je opozoril, da bi ob morebitnem naslednjem begunskem valu in ponovnem odprtju balkanske poti lahko izbruhnil konflikt v regiji. Foto: STA

LJUBLJANA > “Zelo me veseli, da lahko rečem: Uspelo nam je, da smo ostali človeški. Migrantov nismo le registrirali, ampak smo jim priskrbeli tudi zatočišče, hrano in medicinsko oskrbo. Poleg tega smo poskrbeli za varnost tako migrantov kot našega prebivalstva. Uspelo nam je upravljati migrantski tok, vendar ne vem, ali bi uspeli tako krizo še enkrat obvladati. Kot majhna država z le dvema milijonoma ljudi, takih naporov vedno znova ne bomo zmogli,” je dejal Miro Cerar.

Preveč nezakonitih migrantov bo privedlo do sporov

“Če bo znova prišlo do odprtja balkanske poti, potem bo v regiji prišlo do konflikta - tako v Srednji Evropi kot na Zahodnem Balkanu. Če bo prišlo preveč nezakonitih migrantov, bodo vse države zaprle svoje meje. To bo privedlo do sporov,” je dejal Cerar in opozoril, da bi ta “učinek domin” močno škodoval tudi gospodarstvom in turizmu vseh vpletenih držav.

Opozoril je, da se Avstrija že pripravlja na zaprtje svojih meja. To bi se lahko zgodilo v septembru, “ko si bo Avstrija zaželela”. “Do zaprtja meja bi moralo priti na mejah schengenskega območja. Vendar to ni ideja držav tega območja. Zato moramo na zunanjih mejah narediti vse, da preprečimo konflikte na Balkanu in razpad schengna.”

Pripravljeni tudi na izključitev Grčije iz schengna?

“Če nam tega problema migracij ne bo uspelo rešiti znotraj EU in skupaj z državami Zahodnega Balkana, potem nimamo nobene skupne prihodnosti,” je opozoril slovenski premier.

Kritiziral je Grčijo, ki da pri prvem migrantskem valu in za zaščito zunanje schengenske meje ni storila dovolj, čeprav je za to dobila finančno podporo in pomoč v policistih. “Če Grčija še naprej ne bo kazala odgovornosti in solidarnosti, potem bomo ostali člani schengenskega območja zelo hitro pretehtali vse možnosti. Gre tudi za naš obstoj,” je odgovoril na vprašanje, ali bo morda prišlo do izključitve Grčije iz schengna.

“To ne pomeni, da Evropa ne bo sprejela več nobenega begunca. Seveda bomo, to je naša humanitarna dolžnost. Vendar če jih bo prišlo preveč, nimamo dovolj kapacitet, da bi jih integrirali in bodo odrinjeni na rob družbe. Hkrati bo to tudi zelo velika obremenitev za naše državljane,” je dejal Cerar.

Žica na meji s Hrvaško naj bo

Povedal je, da Slovenija podpira makedonske policiste pri varovanju njihove meje, razmišlja pa tudi o podpori Bolgarije; v to bo poskušal prepričati tudi evropske kolege, je napovedal. “To sta državi, ki morata izvajati nadzor na meji, da bi preprečile nezakonite migracije. Pri tem bi morala vlogo odigrati tudi Evropska komisija,” je prepričan.

Za časnik Welt je zagovarjal tudi nadaljnji obstoj žice na slovensko-hrvaški meji. “Ne zaradi migrantov, ampak hrvaške vlade, ki nam je begunce vedno znova poslala na različne konce na meji. Niso nam povedali, ne kje in ne kdaj,” je dejal.

Glede vprašanja brexita meni, da bo Evropa kljub odločitvi britanskih volilcev postala bolj povezana. Sicer bo prišlo do delitve.

“In vemo, kako sta se začeli dve svetovni vojni v Evropi. EU je zaradi tega projekt za mir. To je tisto osnovno, česar ne smemo pozabiti. Če razpade EU, bodo spet meje in konflikti,” je posvaril predsednik slovenske vlade.

STA


Najbolj brano