Cerar z Junckerjem o komisarju

Mandatar Miro Cerar je danes v zasebnem telefonskem pogovoru s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem govoril o oblikovanju nove Evropske komisije.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ, LJUBLJANA> V zvezi s slovenskimi kandidati za evropske komisarje ga je obvestil, da daje prednost kandidatoma koalicijskih strank z že poslanega seznama nabora kandidatov.

Na seznamu sta iz koalicijskih strank prvak Desus in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec ter evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon. Poleg njiju je na seznamu še premierka v odhodu in predsednica opozicijske ZaAB Alenka Bratušek.

Cerar in Juncker sta govorila tudi o poteku sestavljanja nove vlade v Sloveniji in oblikovanju Evropske komisije. Oba sogovornika sta drug drugemu čestitala ob izvolitvi in se dogovorila, da bosta ostala v rednem stiku, so še sporočili iz SMC.

Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud je danes potrdila telefonski pogovor, a vsebine ni želela komentirati. V sredo je sicer pojasnila, da ni sprejeta še nobena odločitev. Juncker naj bi seznam komisarskih kandidatov dorekel v prvih tednih septembra.

Bratuškova pa je danes ob robu konference o Zahodnem Balkanu v Berlinu izrazila zadovoljstvo, da sta Cerar in Juncker vzpostavila kontakt. “Obema želim, da svoji vladi sestavita čim prej,” je dejala za slovenske medije. Sicer bi pa od mandatarja po njenih besedah težko pričakovala kaj drugega, kot da je dal prednost kandidatoma iz njegove koalicije.

Dodala je, da je govorila z več kolegi iz EU, ki so z nasmehom pripomnili, da če je Alenka Bratušek trenutno največja težava v Sloveniji, potem Slovenija nima težav.

STA


Najbolj brano