Cerar v v Bruslju izpostavil protipoplavne ukrepe

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem o načrtovanem 300-milijardnem naložbenem projektu izpostavil nekaj konkretnih projektov, ki jih želi vključiti Slovenija, zlasti ukrepe za protipoplavno zaščito in posodobitev železniškega križa, vključno z gradnjo drugega tira.

Premier Miro Cerar s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem Foto: STA
Premier Miro Cerar s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem Foto: STA

BRUSELJ > "Izpostavil sem ukrepe na področju preprečevanja poplav v Sloveniji," je poudaril Cerar. To je po njegovih besedah tudi infrastrukturno vprašanje, pri čemer bi lahko z evropskimi sredstvi veliko pripomogli k temu, da v prihodnje preprečimo takšne poplave in učinke drugih vremenskih neprijetnosti.

"Posebej sem izpostavil tudi velik pomen posodobitve železniškega sistema v Sloveniji. To bi imelo številne dobre učinke, tudi okoljevarstvene in gospodarske. Če bi bil zgrajen drugi tir, bi lahko povezali luko Koper s Srednjo Evropo," je prav tako poudaril Cerar. Ta projekt je po njegovih besedah pritegnil veliko zanimanje Junckerja.

Pri načrtih za posodobitev železniškega sistema je sicer po Cerarjevih besedah govora o različnih možnostih financiranja iz evropskih sredstev, ne samo v sklopu omenjenega naložbenega projekta.

O obsegu sredstev je po njegovih navedbah prezgodaj govoriti. Ministrstvo za finance pripravlja predlog različnih investicijskih ukrepov, ki bi jih Slovenija predlagala Evropski komisiji, in skupna vrednost bi lahko bila devet milijard evrov. Premier ob tem poudarja, da gre za zdaj le za osnutke in ideje.

Premier je povedal, da sta se z Junckerjem na kratko pogovarjala tudi o razmerah v Sloveniji, pri čemer je pojasnil, da se slovenski politični prostor stabilizira in da izvajajo vse ukrepe, ki zagotavljajo finančno konsolidacijo ter bodo prinesli stabilizacijo in izhod iz krize. Juncker je po njegovih besedah izrazil popolno razumevanje za te procese.

Pomembna tema v tem kontekstu so proračunski načrti evrskih članic, ki jih mora Evropska komisija oceniti do konca meseca. Cerar je danes ponovil, da od komisije pričakuje potrditev, da je slovenski finančni načrt za leto 2015 ustrezen. "Za zdaj ni nobenih signalov, ki bi kazali nasprotno," je dejal.

STA


Najbolj brano