Cerar se pogovarja s kandidati za ministre

Mandatar Miro Cerar opravlja razgovore z morebitnimi kandidati za vodenje posameznih resorjev, je danes dejal predsedujoči SD Dejan Židan. Tomaž Gantar, ki naj bi prevzel okoljski resor, je potrdil, da je s Cerarjem imel “spoznavni” pogovor.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Z Mirom Cerarjem se je danes sestal tudi Janko Veber, najverjetnejši kandidat za obrambnega ministra.

Kot je ob robu izredne seje DZ medijem pojasnil Židan, bo predlog SD tak, da so do torka, ko je predvidena tudi parafa koalicijskega sporazuma, javno znana tudi imena ministrskih kandidatov. Ob tem je poudaril, da je pred njimi pomembno delo, saj jih čaka priprava proračunov. “Vsakega dneva, ki ga s sestavo vlade zamudimo, je škoda,” je dodal.

Cerar ima do 9. septembra čas, da DZ predlaga listo ministrskih kandidatov. Če jo vloži že v četrtek, bi lahko novo vlado imeli v tednu dni po tem, je ocenil Židan in pristavil, da je sicer to stvar Cerarja.

Pogovarjajo se

Slednji medtem že opravlja razgovore z morebitnimi ministrskimi kandidati. Da se je s Cerarjem že srečal, je danes potrdil poslanec in podpredsednik Desus Tomaž Gantar, ki velja za najverjetnejšega kandidata za ministra za okolje in prostor. A kot je pojasnil, je bil prvi razgovor bolj namenjen spoznavanju, se bo pa s Cerarjem znova sestal prihodnji teden.

Gantar, sicer nekdanji minister za zdravje, je ob tem poudaril, da ministrsko mesto vidi kot “politično mesto, ki seveda potrebuje ustrezne strokovne službe”. Če primerja poznavanje področja zdravstva s področjem okolja in prostora, je to “nedvomno večje” pri zdravstvu. Kot pravi, pa se je kot župan Pirana precej ukvarjal s področjem okolja in prostora.

“Dejstvo je, da ne vem vsega, ampak ne vem, če je to lahko edini razlog, da ne bi mogel opravljati te funkcije. Tudi kot zdravnik recimo ne morem reči, da se v tem trenutku spoznam na vsa področja medicine,” je še povedal in dodal, da je v zvezi z njegovo morebitno kandidaturo vendarle še potreben “premislek z vseh strani”, vključno njegove.

Poslanec SD Janko Veber pa po današnjem pogovoru s Cerarjem verjame, da bi lahko postal novi minister za obrambo. “Imela sva zelo odkrit pogovor in stopnja medsebojnega zaupanja je kar visoka,” je povedal medijem. S Cerarjem se bo znova sestal v sredo, do torka pa bo v pisni obliki pripravil gradivo, ki bo tudi priprava za zaslišanje, ki ga kot morebitnega ministrskega kandidata čaka pred pristojnim odborom DZ.

Bizjak Mlakarjeva potrdila kandidaturo

Poslanka Desus Julijana Bizjak Mlakar je danes tudi uradno potrdila, da je kandidatka za ministrico za kulturo, s Cerarjem se bo sestala v prihodnjih dneh. Poslanec SMC Bojan Dobovšek, ki naj bi bil najbolj verjeten novi notranji minister, pa je dejal le, da je njegova kandidatura “odvisna od ekipe”.

Na izredni seji DZ sicer poslanci med drugim odločajo o predlogu novele zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in še vsaj enega ministra brez resorja, pri čemer zakon dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja.

“Kot ni bilo nekega velikega prihranka pri združevanju ministrstev, tako tudi ne bo nekega velikega stroška pri razdruževanju nekaterih ministrstev,” je predlog novele komentiral Židan. Sicer pa meni, da “ministrstvi na zalogo” nista namenjeni koalicijskim pogajanjem.

Tudi danes je Židan poudaril, da razprava glede slovenskega kandidata oziroma kandidatke za evropskega komisarja ni del koalicijskih razprav o kadrovski razdelitvi in da je tak tudi dogovor s Cerarjem. Na seznamu kandidatov so sicer prvak Desus Karl Erjavec, podpredsednica SD Tanja Fajon ter premierka v odhodu Alenka Bratušek.

Desusu več ministrov?

Podpredsednik Desus Saša Ivan Geržina je v sredo povedal, da se bo treba pogovarjati o novem razrezu ministrstev, če bo za kandidatko izbrana Fajonova. Gantar pa je bil danes manj oster in dejal, da imata tako Erjavec kot Fajonova možnost za ta položaj. Pri sestavljanju ministrske ekipe je po njegovih besedah treba upoštevati volilni izid. Na to, ali se v to šteje tudi mesto evropskega komisarja, pa Gantar, kot je dejal, težko odgovori.

Koalicijski partnerji so sicer že dobili najnovejši osnutek koalicijskega sporazuma, a ga javnosti ne razkrivajo. Besedilo so predstavniki SMC, Desus in SD vsebinsko uskladili v sredo.

SD bo sicer popoldne 58 območnim organizacijam predstavljala omenjeni sporazum, člani stranke pa se bodo lahko odločali, ali je besedilo zanje sprejemljivo. Odločitve bodo po Židanovih napovedih znane pozno zvečer. Zadnjo besedo glede vstopa SD v koalicijo pa bo imela konferenca stranke 3. septembra.

STA


Najbolj brano