Cerar se bo o Klemenčiču odločal po pogovoru z njim

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal, da se bo o tem, kako bo ravnal v zvezi s pozivi po odstopu ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, odločil potem, ko bo z njim opravil pogovor. To naj bi se zgodilo predvidoma v ponedeljek, ko se Klemenčič vrne iz tujine.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Vrhovno sodišče je namreč odpravilo zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. Ker je komisijo v času izdaje poročila vodil Goran Klemenčič, je bilo danes slišati več pozivov k njegovemu odstopu.

Cerar: Odločitev sodišča je večplastna

Premier Miro Cerar opozarja, da je odločitev vrhovnega sodišča večplastna. Sodišče je po njegovih besedah poročilo res razveljavilo, vendar pa po drugi strani pri tem ni “neposredno ne posredno poseglo v samo vsebino” poročila, “ki govori o določenih kršitvah zakona, nepojasnjenih gotovinskih zneskih in sumljivih denarnih transakcijah”.

Se pa Cerar zaveda, da je poročilo povzročilo “pomembne politične premike”, zato po njegovih besedah zadeva terja premislek, ki ga namerava opraviti v prihodnjih dneh.

Pogovor v ponedeljek

V ponedeljek, ko se Klemenčič vrne iz tujine, se namerava z njim sestati, nato pa bo “na podlagi celotne preučitve zadeve” in pogovora z ministrom razmislil, kako bo ravnal, je napovedal.

Ker naj bi po oceni pravnikov obstajale določene pravne praznine v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ureja delovanje KPK, je Cerar danes tudi napovedal, da bo vlada predlagala nekatere zakonske spremembe. Pri tem je opozoril, da je prejšnji senat KPK, ki ga je vodil Klemenčič, odstopil ravno zato, ker politika ni sprejela ustreznih zakonskih sprememb in je KPK delovala “v preohlapnem zakonodajnem polju”.

STA


Najbolj brano