Cerar s strokovnjaki za močno in enotno EU

Premier Miro Cerar se je danes na delovnem posvetu o prihodnosti EU srečal s priznanimi strokovnjaki in poznavalci delovanja oziroma zgodovine unije. Razpravljalci so si bili enotni, da nam je v interesu takšna EU, ki bo dobra tudi za Slovenijo - močna, enotna in odprta v svet, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Razpravljalci so si bili enotni, da nam je v interesu takšna EU, 
ki bo dobra tudi za Slovenijo - močna, enotna in odprta v 
svet. Foto: STA
Razpravljalci so si bili enotni, da nam je v interesu takšna EU, ki bo dobra tudi za Slovenijo - močna, enotna in odprta v svet. Foto: STA

LJUBLJANA > Potrebujemo unijo, ki učinkovito odgovarja na ključne potrebe svojih državljanov, zlasti mladih, so po premierjevih besedah še menili udeleženci posveta.

Premier Miro Cerar je s sogovorniki v “poglobljeni in konstruktivni razpravi” izmenjal poglede o prihodnosti unije, ključnih konceptualnih usmeritvah, na katere bi se Slovenija v okviru sedemindvajseterice morala osredotočiti, pa tudi operativnih vidikih uresničevanja slovenskih interesov znotraj unije, so pojasnili v Cerarjevem kabinetu.

Sodelujoči so hkrati odločili, da se bo tovrstna razprava nadaljevala v okviru naslednjih posvetov, kamor bodo povabljeni tudi drugi poznavalci EU.

Posvet sodi v sklop priprav na neformalni vrh voditeljev unije v Bratislavi brez Velike Britanije ter vrsto mednarodnih srečanj, ki jih bo v naslednjih dneh in tednih opravil Cerar. “Po nizu resnih izzivov, s katerimi se v zadnjih letih sooča EU, je namreč nastopil čas za nujen razmislek o prihodnosti unije tudi s slovenske perspektive,” so poudarili v kabinetu.

Cerar je prepričan, da so nedavni dogodki lahko tudi priložnost za vzpostavitev boljše in učinkovitejše EU.

Na posvetu so sogovorniki uvodoma razpravljali o nedavni referendumski odločitvi Velike Britanije, da zapusti EU, ter o vzrokih zanjo, možnih posledicah ter priložnostih, ki iz tega izhajajo. Osrednja pozornost razprave je bila posvečena ključnim izzivom unije in področjem, ki bi morala biti kratko- in srednjeročno deležna posebne pozornosti držav članic.

Ob izmenjavi pogledov in pobud so bili sogovorniki enotni, da mora Slovenija tudi v prihodnje vztrajati na trdni, enotni in v prihodnost usmerjeni EU, ki bo sposobna učinkovitega in sprotnega odzivanja tako na aktualne in bodoče globalne izzive kot vsakdanje potrebe njenih državljanov. Le na ta način bo EU, ki je v vse bolj spreminjajočem se svetu za našo državo ključnega pomena, ostala garant miru, stabilnosti in družbenega napredka.

Med ključnimi poudarki so bila tako zlasti področja varnosti, spoštovanja človekovih pravic, ohranjanja odprtih meja znotraj schengenskega sistema, zaposlovanja mladih, moderne digitalne družbe ter učinkovitega soočanja z demokratičnimi ter demografskimi izzivi Evrope.

Posveta so se ga poleg aktualne slovenske evropske komisarke Violete Bulc in nekdanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika udeležili priznani strokovnjaki z ljubljanske, mariborske in primorske univerze, Evropskega inštituta za javno upravo, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Tadej Bajd ter direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.

Cerar bo danes oblikovana stališča v soboto predstavil v Berlinu na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel in kolegi iz Avstrije, Bolgarije in Hrvaške. Po sobotnih posvetih v Berlinu bo Cerar v ponedeljek odpotoval še v Haag na srečanje z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem ter nato v Luxembourg na pogovore s Xavierjem Bettelom.

STA


Najbolj brano