Cerar s kosovskim premierjem o pridržanju Haradinaja

Premier Miro Cerar je danes s kosovskim kolegom Iso Mustafo govoril o sredinem pridržanju in odvzemu potnega lista nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju.

Premier Miro Cerar je danes s kosovskim kolegom Iso 
Mustafo govoril o sredinem pridržanju in odvzemu potnega 
lista nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Premier Miro Cerar je danes s kosovskim kolegom Iso Mustafo govoril o sredinem pridržanju in odvzemu potnega lista nekdanjemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, PRIŠTINA > Cerar je Mustafi obljubil, da bodo sodni postopki v zvezi s Haradinajevim primerom izvedeni v najkrajšem možnem roku, a v skladu z zakonodajo in obveznostmi Slovenije do Interpola.

Kosovska skupščina je danes na izredni seji sprejela resolucijo, s katero vlado in predsednico Kosova poziva, naj od slovenskih oblasti terjajo, da bivšemu kosovskemu premierju Ramushu Haradinaju čim hitreje vrnejo diplomatski potni list in mu dovolijo vrnitev na Kosovo. Sloveniji naj bi vlada v Prištini tudi poslala protestno noto. O predlogu resolucije so v skupščini danes glasovali dvakrat. V drugem poskusu so jo izglasovali s 65 glasovi, osem poslancev pa se je vzdržalo. Kosovski poslanci v resoluciji obsojajo pridržanje Haradinaja - bivšega premierja, zdaj pa vodjo Zveze za prihodnost Kosova in poslanca. Terjajo, da mu Slovenija brezpogojno in čim hitreje vrne potni list in dovoli vrnitev domov. Kosovsko vlado tudi pozivajo, naj od EU zahteva izbris Haradinajevega imena s seznama Interpolovih tiralic.

Mustafa je v pogovoru po navedbah iz Prištine poudaril, da ni prav nobenega razloga za prijetje Haradinaja in da je bila njegova nedolžnost med drugim dokazana na mednarodnih sodiščih. Terjal je njegovo čim hitrejšo vrnitev na Kosovo.

O Hardinaju je sicer že v sredo zvečer s kosovsko kolegico Atifete Jahjaga govoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Haradinaja so prijeli v sredo na brniškem letališču na osnovi Interpolove tiralice, ki jo je Srbija razpisala leta 2004. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom v Kranju je bil izpuščen na prostost, a ob obljubi, da Slovenije brez dovoljenja sodišča ne bo zapustil. Začasno so mu tudi odvzeli potni list.

Prištinski mediji danes med drugim objavljajo izjavo Haradinaja, da se ne boji morebitne izročitve Srbiji in da je Slovenija v njegovem primeru ravnala sramotno.

STA


Najbolj brano