Zaradi Veberkoma na pragu prve resne vladne krize

Premier Miro Cerar je ministru za obrambo Janku Vebru postavil ultimat: če ne bo sam odstopil, bo premier sam predlagal njegovo razrešitev. Minister danes ni kazal pripravljenosti, da bi odšel s funkcije, zadnje besede pa za zdaj ni rekla niti njegova stranka SD. Predsedstvo SD naj bi jutri odločilo o tem, kakšne bodo politične posledice afere Veberkom: bo šlo zgolj za zamenjavo obrambnega ministra ali za odhod SD iz koalicije?

Miro Cerar: “Visoki pravni in strokovni standardi niso bili 
upoštevani, zato je moja odločitev takšna, kot je.” Foto: STA
Miro Cerar: “Visoki pravni in strokovni standardi niso bili upoštevani, zato je moja odločitev takšna, kot je.” Foto: STA

LJUBLJANA > Morda je imel obrambni minister Janko Veber dobre namene, ko se je spraševal o posledicah prodaje Telekoma, a to, da je v zgodbo na nepregleden način vpletel vojaško obveščevalno-varnostno službo (OVS), sega čez okvire demokracije, meni predsednik vlade Miro Cerar.

Nadzor mora biti zagotovljen

Obveščevalci, ki pri svojem delu uporabljajo tudi posebne metode in sredstva, smejo v demokratični državi delovati zgolj in samo znotraj strogo določenega pravnega okvira, njihovo delo pa je mogoče usmerjati le pisno in nikakor samo ustno, kot je to med drugim počel Veber. “Samo pisno dokumentirani in vnaprej predvidljivi postopki omogočajo civilni in parlamentarni nadzor nad zakonitostjo delovanja obveščevalno-varnostne službe,” je razloge, zakaj je izgubil zaupanje v Vebra, navedel Cerar.

Vlada mora obravnavati tudi varnostne vidike privatizacije Telekoma in minister za obrambo je med prvimi, ki ga mora to zanimati. A na voljo je imel tudi zakonita sredstva, tudi vladno medresorsko skupino, ki je že od leta 2012 zadolžena prav za vprašanja te vrste, trdi premier. “Če pa je minister ocenil, da je potrebno za določene poizvedbe zadolžiti tudi obveščevalno-varnostno službo ministrstva za obrambo, bi bilo zelo pomembno, da o tem obvesti tudi mene oziroma vlado, še bolj pomembno pa bi bilo to, da bi te postopke odredil z jasnimi pisnimi dokumenti in da bi komunikacija med njim, direktorjem službe in ostalimi, ki so opravili te poizvedbe, potekala strogo dokumentirano, kar bi omogočalo sledljivost.”

Ker vsega tega ni bilo, je Cerar danes Vebru predlagal, naj se z odstopno izjavo sam umakne, njegova stranka SD pa naj ponudi novega kandidata ali kandidatko za obrambnega ministra.

Veber noče oditi

Cerarjev poziv Vebra ni omajal: “Povedal sem, da ne nameravam odstopiti, ker ni nobene podlage za to.” Zdi se mu nekorektno, da bi prevzel odgovornost za stvari, ki jih ni naredil, odgovarja na vprašanja, ali se zaradi političnih posledic in izgube zaupanja pri premierju vendarle ne bi bilo bolj smiselno umakniti. Če bo vztrajal in bo Cerar državnemu zboru predlagal njegovo razrešitev, bo to pomenilo, da se bo Veber zagovarjal še pred poslanci, ki bodo na koncu glasovali o njegovi usodi. “Če gre za razrešitev, potem imam vsaj nekaj časa, da pojasnim svoja stališča,” o postopku razrešitve pravi obrambni minister.

Za zdaj so trdno na strani Vebra le v njegovi stranki SD. V SMC zaupajo odločitvi svojega predsednika in bodo, če bo moral o tem odločati DZ, enotno glasovali za njegovo razrešitev, je napovedala Lilijana Kozlovič. V Desusu se bodo v sredo opredelili do Cerarjeve odločitve in do takrat tudi sami proučili vse dokumente, predsednik stranke Karl Erjavec pa o svojih stališčih za zdaj pravi, da mora verjeti Cerarju, saj je on tisti, ki je pregledal vso zadevo. “Na hitro lahko rečem, da je vsako navodilo OVS, naj pregleduje nekaj, kar sodi v civilno sfero, absolutno nezakonito. Ali se je to dejansko zgodilo, bo povedal predsednik vlade,” je sicer pred koalicijskim vrhom novinarjem dejal Erjavec, pred leti tudi sam obrambni minister. V NSi in SDS, kjer so zagrozili z interpelacijo zoper delo ministra Vebra, so z današnjo odločitvijo Cerarja zadovoljni. Kot kaže jim že pripravljene interpelacije ne bo treba vložiti. Razrešitev Vebra je razumna, meni vodja poslancev SDS Jože Tanko, ki pričakuje, da bo na glasovanju v DZ koalicija podprla predlog svojega premierja: “Računati pri tem samo na glasove opozicijskih poslancev, torej da bomo podprli razrešitev, najbrž ni primerno, to je stvar koalicije.” Poslanec ZaAB Peter Vilfan priznava, da tudi njega Vebrovi argumenti, ko jih je ta predstavljal na odboru DZ za obrambo, niso povsem prepričali. A odločitev o Vebrovem položaju je v rokah premierja, pravi Vilfan, ki sicer tudi Vebru sugerira premislek. “Če se postavim v položaj ministra za obrambo, ki bi mu predsednik vlade rekel, da mi ne zaupa več in zahteva moj odstop, bi nemudoma odstopil,” pravi Vilfan. V ZL po besedah vodje poslancev Luke Mesca ne podpirajo nobenega ministra Cerarjeve vlade in bodo podprli tudi razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra, če do tega pride.

Vrh koalicije, na katerem je premier koalicijske partnerje obvestil, da Janko Veber nima več njegove podpore, sta v Vebrovi družbi zapuščala predsednik SD in vodja poslancev SD Dejan Židan in Matjaž Han. V SD so dobili nalogo, naj se opredelijo do novonastalih razmer, zato je Židan takoj napovedal sklic pristojnih organov stranke; kolegij predsednika SD je sestankoval že danes, predsedstvo pa naj bi se zbralo v sredo. O nastalih razmerah bodo prejeli kolektivno mnenje. Židan je sicer danes še vedno zatrjeval, da njegovo zaupanje v Vebra ni omajano: “Minister po našem mnenju dela zakonito. Po našem mnenju OVS pod njegovim vodstvom ni posegla v civilno sfero in po našem mnenju je minister naredil, kar je moral narediti.”JANA KREBELJ


Najbolj brano