Cerar pričakuje, da bosta Sekolec in Drenikova prevzela odgovornost

Premier Miro Cerar je danes zatrdil, da ne on ne slovenska vlada nista bila seznanjena z razgovori, ki so potekali med slovenskim članom arbitražnega sodišča, ki določa mejo s Hrvaško, Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. Razgovori so bili po Cerarjevih ocenah neprimerni, zato pričakuje, da bosta oba za to prevzela odgovornost.

Razgovori so bili po  ocenah Mira Cerarja neprimerni, zato 
pričakuje, da bosta  Jernej Sekolec in  Simona Drenik za to 
prevzela odgovornost. Foto: STA
Razgovori so bili po ocenah Mira Cerarja neprimerni, zato pričakuje, da bosta Jernej Sekolec in Simona Drenik za to prevzela odgovornost. Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je v izjavi novinarjem pred sejo vlade dejal, da je očitno, da nekdo, ki je povezan s hrvaško stranjo, uporablja vohunske metode, da bi vplival na arbitražo. “To se mi zdi nezaslišano,” je poudaril.

Slovenska vlada in on osebno se zavzemajo za nepristransko in neodvisno delovanje arbitražnega tribunala, je zagotovil in dodal, da bodo tudi prihodnje storili vse, da bodo podpirali usmeritev tega tribunala.

Tribunal po Cerarjevih besedah živi naprej, deluje v skladu z arbitražnim sporazumom, če bo treba, bo Slovenija nadomestila svoja arbitra z novim.

Za popoldne ob 15. uri je sklicana nujna seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na seji bodo obravnavali aktualne varnostne dogodke in upoštevanje varnostnega protokola, je razvidno iz sklica seje, do katerega je prišlo po sredinem razkritju pogovorov slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca z Ljubljano. Na dnevnem redu seje, ki bo zaprta za javnost, je poročanje in razgovor s predstojniki vabljenih institucij. Med njimi so predsednik vlade Miro Cerar, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zoran Klemenčič, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, generalni direktor policije Marjan Fank in direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj.

Vsekakor pa premier pričakuje, da bo po pravilih, tako mednarodnih kot po arbitražni pogodbi, arbitražno sodišče delalo naprej in sklenilo svoje delo s sodbo, ki bo obvezujoča za obe strani.

STA


Najbolj brano