Cerar presenečen nad stališčem Desus o Zavarovalnici Triglav

Če bo stranka Desus vztrajala pri uvrstitvi Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe, bo za to morala predložiti argumente in jih soočiti z drugimi, pravi premier Miro Cerar, ki ga stališče Desus preseneča. Po njegovih besedah je namreč Desus tako v strokovnem kot političnem usklajevanju klasifikacije soglašala s končno odločitvijo vlade.

Prvak Desus Karl Erjavec Foto: Miha Koron
Prvak Desus Karl Erjavec Foto: Miha Koron

LJUBLJANA > Vlada je na četrtkovi seji potrdila strategijo državnih naložb s klasifikacijo, ki med drugim Zavarovalnico Triglav uvršča med strateške naložbe le do povrnitve glasovalnih pravic države. Tik po seji se je oglasil prvak Desus Karl Erjavec in iz tujine sporočil, da z odločitvijo ne soglaša in vztraja, da Triglav ostane strateški.

A kot je ob robu današnje seje DZ v izjavi novinarjem dejal Cerar, je bil Desus v času koalicijskega usklajevanja in na seji vlade drugačnega mnenja. Po njegovih besedah je sprejel argument, da je treba na eni strani zagotoviti tisto, kar omogoča varnost upokojencem, na drugi strani pa omogočiti razvoj Zavarovalnice Triglav.

"Če tega razvoja ne bo - po mnenju strokovnjakov je takšen razvoj možen samo, če se Zavarovalnica Triglav odpre morebitnim strateškim partnerjem - potem na koncu tudi upokojenci in vsi skupaj izgubimo," je posvaril Cerar.

Ministri in poslanci iz vrst Desus so se sicer danes sestali in odločili, da bodo vztrajali pri strateški uvrstitvi Triglava. Skrbi jih tudi več kot 34-odstotni delež Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v zavarovalnici, ki naj bi se prenesel na demografski sklad.

Cerar je glede teh vprašanj dejal le, da ne želi preko kamer komunicirati s koalicijsko stranko. Ocenjuje, da se bodo o tem normalno pogovorili za mizo, s pomočjo ministra in stroke. "Preseneča dejstvo, da je Desus to odločitev podprl soglasno na politični in strokovni ravni, zatem pa nenadoma Erjavec, ki sploh ni bil prisoten pri pogovorih, iz tujine izjavi, da s tem ne soglaša," je bil nekoliko oster Cerar.

"To je nekoliko nenavadno, morda včasih običajno za to stranko", je dejal, a obenem ocenil, da je šlo morda za komunikacijski šum.

Po njegovem mnenju je težko tudi pričakovati, da bi v DZ taka pomembna strategija šla skozi postopek hitro, brez razprave in dilem. Zato zadnja dogajanja v zvezi z zavarovalnico jemlje kot normalni del parlamentarne prakse.

Na vprašanje, ali je SMC pripravljena stopiti korak nazaj in Zavarovalnico Triglav umestiti med strateške naložbe, pa je odgovoril, da ne gre za kupčkanje med SMC in drugimi. "SMC absolutno zagovarja tiste strokovne argumente, ki kažejo najboljši model za nadaljnji razvoj te tako pomembne zavarovalnice. Nič ne pomaga, če obdržiš v državni lasti, potem pa propade v mednarodni konkurenci," je pojasnil Cerar.

Če bo Desus pri svoji odločitvi vztrajal, bo moral po besedah Cerarja za to predložiti argumente. "Vsekakor me zanima, kakšni bodo. In ko bodo soočeni z drugimi, bomo videli, kakšna bo končna odločitev," je pristavil predsednik vlade.

STA


Najbolj brano