Cerar prek twitterja čestital Trumpu in njegovi ženi Melanii

Čestitam novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, se je ob robu današnjega vladnega obiska na Dolenjskem na Otočcu na izid ameriških volitev odzval predsednik vlade Miro Cerar. Želi mu uspešno delo, hkrati pa ga veseli, da je Slovenija na nek način dobila prvo damo ZDA, je še dodal.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar je dejal, da bo glede na rod nove prve dame ZDA Melanie Trump tudi njen mož in novi ameriški predsednik Donald Trump bolj seznanjen z dogajanjem v Sloveniji, ki pa jo, kot je ocenil, že zagotovo dobro pozna.

Nadaljeval je, da se zaveda, da Trump prevzema veliko odgovornost in da bo moral na nek način pomagati, da se preseže razdeljenost, ki se je v ZDA pojavila ob zadnjih volitvah.

Predvsem pa ZDA s širjenjem demokratičnih vrednot prevzemajo odgovornost do vsega sveta in posebej tudi v odnosu do Evrope. Premier si tudi želi, da bi imela Slovenija še naprej dobre odnose z ZDA in da bi jih še naprej razvijala, ter da bo novi ameriški predsednik kos vsem tem izzivom. Da bo razumel, da morajo ZDA sodelovati z Evropo in s Slovenijo, in da bodo demokratične vrednote, kot jih poznajo zdaj, skupaj širili po vsem svetu, je še povedal Cerar.

Pahor: Prizadeval si bom, da bi zavezništvo še poglobili

Slovenski predsednik Borut Pahor je po zmagi republikanca Donalda Trumpa na torkovih predsedniških volitvah v ZDA poudaril, da so ZDA prijateljska država Slovenije. “Imamo zavezništvo v okviru Nata in prizadeval si bom, da bi prijateljstvo, sodelovanje in zavezništvo še poglobili”.

“Ameriško ljudstvo ima pravico, da odloči o svojem voditelju. Ameriško ljudstvo je odločilo,” je v prvem odzivu na odločitev ameriških volivcev dejal slovenski predsednik. Dodal je, da bo Trump naslednja štiri leta vodil ZDA, ki so prijateljska država Slovenije.

Erjavec: Pomembno je, da so volitve demokratične

Po mnenju Karla Erjavca je pomembno, da so volitve demokratične. Ocenil je še, da je Trumpova zmaga posledica želje Američanov po spremembah, odločitev za nekaj novega pa postavlja veliko odprtih vprašanj.

Volilci so tisti, ki odločajo in izberejo, je dejal slovenski zunanji minister ter v izjavi v DZ čestital Trumpu, saj je bila volilna tekma dokaj naporna.

Demokrati so vodili ZDA osem let, kandidatka Hillary Clinton pa je bila predstavnica nadaljevanja te politike, je spomnil Erjavec. Dodal je, da se je določen del volilnega telesa odločil za nekaj novega, kar pa v tem trenutku postavlja veliko odprtih vprašanj. A je slovenski zunanji minister prepričan, da bomo v doglednem času ugotovili, v katero smer bo Trump vodil ZDA in s tem tudi svetovno politiko, zlasti mednarodno.

Kot ugotavlja Erjavec, Trumpa čaka nekaj težkih nalog, kar zadeva mednarodno zunanjo politiko. Po Erjavčevem mnenju bo treba čim prej urediti odnose med ZDA in Rusijo, kar da je ključno za razreševanje nekaterih kriz, kot so ukrajinska, kriza v Siriji in Iraku ter boj proti terorizmu.

Po Erjavčevih besedah je vsem v interesu, da so odnosi z Rusijo dobri. Zlasti zato, ker je slednja strateški igralec v mednarodni politiki, je tudi v interesu EU, da so odnosi z njo urejeni, je poudaril zunanji minister. Tudi ZDA lahko po njegovem mnenju z drugačno politiko prispevajo k temu, da bi se ti odnosi na globalni ravni uredili. Ravno od teh odnosov bo odvisno, kako se bodo nekatere mednarodne krize reševale, je ponovil.

Erjavec: Med EU in ZDA je tradicionalno prijateljstvo

Kar zadeva odnos med EU in ZDA gre po Erjavčevem mnenju za tradicionalno prijateljstvo, ki izhaja tudi iz časa druge svetovne vojne. Zato pričakuje, da se bo transatlantsko partnerstvo še naprej razvijalo v pravi smeri.

Glede drugih zadev je zdaj težko napovedati, v katero smer bo Trump peljal ZDA, je dejal Erjavec ter obenem spomnil na pomembno vlogo kongresa in senata. Kongres obvladujejo republikanci, a znotraj republikanske stranke ni bilo enotne podpore glede kandidature Trumpa, je dodal.

Skrbi pa ga v volilni kampanji izpostavljeno Trumpovo pričakovanje, da morajo vse članice Zveze Nato izpolnjevati svoje obveznosti glede finančnih prispevkov. Erjavec je spomnil na zavezo Slovenije, da naj bi prispevala dva odstotka BDP za obrambne zadeve, a tega cilja ni dosegla. “Glede tega bomo videli, kako resne so bile napovedi iz volilne kampanje in kako jih bo Trump uresničeval,” je dejal Erjavec.

Je pa po njegovem mnenju dobra okoliščina za našo državo, da bo prva dama Slovenka. “Od tega ne smemo preveč pričakovati, a bo pozitivno za Slovenijo,” je prepričan.

Predsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker (SMC) je spomnil, da je bilo v volilni kampanji malo govora o zunanji politiki in je zato težko napovedati, kakšno bo prihodnje sodelovanje med EU in ZDA.

Po njegovem mnenju pa Trumpov odnos do Rusije ne bo zapletel odnosov med EU in ZDA, ker je EU zelo raznolika in prilagodljiva. Ne glede na sankcije proti Rusiji Evropa zna in mora sodelovati tako preko Atlantika kot s svojimi sosedami, je v DZ dejal Shaker. STA


Najbolj brano