Cerar predlagal razrešitev Bizjak Mlakarjeve

Premier Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, potem ko ni ponudila odstopa, so sporočili iz premierjevega kabineta. Kot je zapisal v obrazložitvi, je ministrica s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese.

Premier Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev 
ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, potem ko ni 
ponudila odstopa, so sporočili iz premierjevega kabineta. Foto: STA
Premier Miro Cerar je državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, potem ko ni ponudila odstopa, so sporočili iz premierjevega kabineta. Foto: STA

LJUBLJANA > "Kultura je v svojem najširšem pomenu izjemnega pomena za identiteto slovenskega naroda in države. Tega se ta vlada v polni meri zaveda, tako kot se zaveda aktualnih izzivov na področju kulture. Tudi v temeljnih strateških razpravah, kot v primeru proračuna, vlada temu področju namenja ustrezno pozornost in podporo," je navedel premier.

Spomnil je, da je za polno uveljavljanje kulturne politike vlade odgovorna ministrica za kulturo, ki mora s svojimi strokovnimi kompetencami in vodstvenimi sposobnostmi oblikovati in voditi vladno politiko. Ta se mora po Cerarjevih navedbah odražati v angažiranem, učinkovitem delovanju za kulturo in z njo, v uspešnem povezovanju s ključnimi deležniki na področju kulture, v sodelovanju z drugimi ministrstvi, organizacijami, strokovno javnostjo in mediji.

"Žal pristojna ministrica pri opravljanju svoje funkcije tega ni izkazala. Celo več, s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, je povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese," je ocenil predsednik vlade.

Cerar je opozoril, da vlade ni mogoče voditi uspešno, če član vlade ni pripravljen iskati rešitev in je nenaklonjen dialogu. Iskanje kompromisa je po njegovih ocenah temeljni način uspešnega vodenja politik, "s soglasjem sprejeta odločitev vlade pa prevlada političnega odločanja koalicije o medresorsko usklajenem predlogu pristojnega ministrstva in ne poraz posameznika, kot je to pogosto razumela ministrica za kulturo".

"Na moja večkratna opozorila in številne priložnosti za popravo stanja se ministrica ni ustrezno odzvala," je še poudaril in ocenil, da "v celoti gledano delo ministrice za kulturo oziroma njeno izvajanje politik vlade ni dovolj učinkovito in ni združljivo z delovanjem vlade". Zato po njegovem mnenju Bizjak Mlakarjeva ne more več opravljati funkcije ministrice za kulturo, državnemu zboru pa predlaga, da postopek njene razrešitve izvede v najkrajšem možnem času.

STA


Najbolj brano