Cerar poziva k čimprejšnjemu koncu zdravniške stavke

Premier Miro Cerar je pozval sogovornike, da naredijo vse, da se stavka čim prej konča. Fides pa je pozval, da prisluhne približevalnim predlogom. O zahtevi zdravnikov, da izstopijo iz sistema plač v javnem sektorju, bo vlada odločala v četrtek. Minister Boris Koprivnikar pa je poudaril, da izstop iz sistema javnih plač še ne pomeni več denarja.

Premier Miro Cerar je pozval sogovornike, da naredijo vse, da 
se stavka čim prej konča. Foto: STA
Premier Miro Cerar je pozval sogovornike, da naredijo vse, da se stavka čim prej konča. Foto: STA

LJUBLJANA > Zdravniška stavka ne koristi nikomur in je boleča za vse udeležence, najbolj za bolnike, je dejal premier v današnji izjavi po pogovoru z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. Po besedah Mira Cerarja se ministrica pogaja v duhu zbliževanja stališč.

Zato v duhu skupne skrbi za dobro Cerar poziva k temu, da sogovorniki čim prej najdejo rešitev. To bo ves čas zahteval od ministrice in vlade, v teh dneh pa bodo po njegovih besedah vse predloge tudi natančno preučili. Obžaloval je še, da so se nekateri predlogi zdravniškega sindikata pojavili zadnji hip.

“Vsem bi želeli še višje plače in nagrade, a moramo upoštevati javnofinančne zmožnosti. Država mora skrbeti, da ne pride znova v javnofinančno krizo,” je še povedal.

Ministrica: skoraj v celoti smo se uskladili v petih od osmih zahtev

Kolar Celarčeva pa je ocenila, da je z vladno pogajalsko skupino naredila vse, da so pripravili približevalne predloge. Po njenih besedah so se z zdravniškim sindikatom skoraj v celoti uskladili v petih od osmih zahtev, v ostalih treh pa so se temu “zelo približali”.

“Nasproti smo prišli s sprejetjem standardov in normativov, predlagali smo fleksibilno nagrajevanje, kjer smo se tudi uskladili,” je dejala. Po njenih navedbah so se uskladili tudi glede anomalij izhodiščnega razreda za družinske zdravnike z ostalimi specialisti in določenih pravilnikov.

Zato je ministrico v ponedeljek zvečer presenetil predlog sindikata, da vlada sprejme njihovo zahtevo po izločitvi zdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. O tem bo vlada odločala v četrtek.

Ena od strokovnih zahtev sindikata je bila tudi to, da lahko zdravniki odklonijo bolnike, če se ne čutijo sposobni opraviti toliko pregledov, kot imajo opredeljenih bolnikov. V tem delu še niso usklajeni, bila so pa trda pogajanja, je dejala Kolar Celarčeva.

Dodala je še, da “gredo rešitve in pogajanja v smer, da najdemo neko razumno kompromisno rešitev za dolgo prehodno obdobje, ko bomo imeli dovolj družinskih zdravnikov in bodo vsi vsaj približno enakomerno obremenjeni z bolniki”.

Operacije odpadajo

Zdravniki so sicer v drugem tednu stavke, zaradi česar v nekaterih zdravstvenih zavodih že prihaja do motene oskrbe z zdravstvenimi storitvami, odpadale so zlasti operacije. Čeprav so napovedovali, da bodo danes zaostrili stavko, se to zaenkrat še ni zgodilo in še vedno stavkajo v obliki 40-urnega tedenskega delovnika.

Po ponedeljkovih pogajanjih, ko so po besedah podpredsednika sindikata Damjana Polha skrenili v slepo ulico, pa so zahtevali izstop zdravništva iz sistema plač v javnem sektorju. Fides od vlade pričakuje, da se bo do četrtkove seje opredelila glede njihove zahteve, nato pa bo glavni stavkovni odbor odločal, kako naprej. Ne izključujejo niti zaostritve stavke, v kateri bi opravljali samo zdravstvene storitve, ki so v času stavke določene z zakonom.

STA


Najbolj brano