Cerar poudarja razvoj infrastrukture v družbenem in gospodarskem smislu

Premier Miro Cerar je na posvetu o velikih infrastrukturnih projektih v Sloveniji poudaril izjemen pomen infrastrukture za našo državo. Poudarja, da infrastrukturo, ki potrebuje razvoj, razume širše. Ne le kot energetsko-prometno, pač pa tudi kot človeško - v smislu izobraževanja, medosebnih odnosov, državljanske in politične kulture.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Premier Miro Cerar zagotavlja, da si bo vlada skupaj s stroko prizadevala za infrastrukturne premike. Slovenija mora namreč po njegovem prepričanju marsikaj zgraditi, kar v preteklosti ni, postati mora ambicioznejša in dejavnejša.

Ob tem Cerar navaja posodobitev železnic, cest, energetsko obnovo stavb, a tudi medosebne odnose. Te moramo, je prepričan, dvigniti na višjo raven državljanske in politične kulture.

Apatični in zavrti

“Če bomo to naredili, pri čemer sem optimist, bo Slovenija izšla iz krize, postala dinamična in razvojno uspešna država, ki bo nekaj naredila tudi za prihodnje generacije. Ne pa tako kot zdaj, ko smo apatični in preveč zavrti,” je v izjavi novinarjem ob odhodu s posveta dejal Cerar.

Strokovni posvet po njegovih besedah v pravem trenutku nagovarja prave izzive: kako na racionalen način, s skrbnim premislekom o prioritetah, strokovno presojo projektov in modelov zagotoviti infrastrukturo, ki bo na trajnosten način zagotavljala koristi za družbo, gospodarstvo, ohranjala okolje in delovna mesta ter širše okolje za kakovostno sobivanje.

Za vlado ta premislek po ocenah predsednika prihaja v pravem trenutku, saj so pred njo nekatere ključne odločitve, denimo priprava in sprejem strategije razvoja Slovenije.

“Predvsem pa je pred nami veliko možnosti, da od pisanja strategij, programov in drugih dokumentov končno preidemo k mnogo učinkovitejši praksi, od besed k dejanjem,” je poudaril Cerar. Z vidika mnogih dosedanjih, žal tudi zgrešenih naložb, je po njegovih ocenah za ta premislek nekoliko prepozno.

Ohraniti dobro iz preteklosti in izboljšati, kar potrebuje prenovo

Prepričan je, da je pomembno, da se na preteklih napakah učimo, ohranjamo dobro iz preteklosti ter izboljšujemo odnose ter stvari tam, kjer so potrebni prenove.

Tudi strategija razvoja Slovenije mora po njegovem mnenju odražati vizijo državljanov o naši skupni prihodnosti leta 2020 - 2050 in kot takšna odgovoriti na vprašanje, kakšno državo v širšem smislu si želimo.

Cerar opozarja na vključujočo javno razpravo o strategiji razvoja, pri kateri mora imeti po njegovem mnenju osrednjo vlogo razmislek o infrastrukturi kot predpogoju za razvoj drugih področij.

Glavni izziv strokovne in laične javnosti je, kako nekatere razvojne projekte osmisliti z vidika trajnostnih načel in meril, ki jih ta strategija vzpostavlja, meni Cerar. Uspešen odgovor na ta izziv je po njegovem mnenju možen le, če se najprej poenotimo glede načel trajnostnega razvoja prometa.

A pri tem poudarja pomen ne le okoljske trajnosti, temveč enakovredno tudi ekonomske vzdržnosti. Vlada pri razvoju infrastrukture tem načelom že sledi, zagotavlja premier.

STA


Najbolj brano