Cerar opozarja na možen prihod prebežnikov čez Istro proti Italiji

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju povedal, da razume zaskrbljenost in nelagodje istrskih županov, ki pozivajo k umiku žične ograje, a opozoril, da je dobil izrecne napovedi, da lahko hrvaška stran pošlje večje skupine prebežnikov čez Istro proti Italiji.

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju povedal, da razume 
zaskrbljenost in nelagodje istrskih županov, ki pozivajo k 
umiku žične ograje, a opozoril, da je dobil izrecne napovedi, 
da lahko hrvaška stran pošlje večje skupine prebežnikov čez 
Istro proti Italiji. Foto: STA
Premier Miro Cerar je danes v Bruslju povedal, da razume zaskrbljenost in nelagodje istrskih županov, ki pozivajo k umiku žične ograje, a opozoril, da je dobil izrecne napovedi, da lahko hrvaška stran pošlje večje skupine prebežnikov čez Istro proti Italiji. Foto: STA

BRUSELJ > “Zaskrbljenost in nelagodje županov in prebivalcev razumem tako v Istri kot na drugih točkah. Nikomur, tudi meni ni prijetno, da se postavlja te tehnične ovire,” je poudaril premier Miro Cerar v odzivu na soglasen poziv županov hrvaškega in slovenskega dela Istre k umiku žične ograje.

Ob tem je opozoril, da je dobil pred časom izrecne napovedi, da bo hrvaška stran po potrebi pošiljala prebežnike v večjih skupinah tudi čez Istro proti Italiji. Slovenija mora takšne napovedi za zdaj vzeti resno in predvideti tudi to možnost, je dejal in spomnil, da Italija namešča vojsko na mejo s Slovenijo.

Gre sicer samo za nekaj kilometrov žične ograje ob bližini mejnega prehoda, gre za usmerjevalne ovire, kot tudi drugod, je pojasnil premier in zatrdil, da bodo tehnične ovire odstranili, če se bo v naslednjih mesecih izkazalo, da omenjene grožnje ni.

V petek se bodo njegovih besedah z istrskimi župani oziroma lokalno skupnostjo sestali predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ki se s tem vsakodnevno ukvarjajo, in jim vse ustrezno pojasnili. “Zagotovo ne bomo meje v Istri prepletli s temi tehničnimi ovirami po nepotrebnem,” je zatrdil Cerar.

Na vprašanje, ali se je pripravljen tudi sam sestati z župani, je Cerar odgovoril, da je prepričan, da bodo dobili ustrezna pojasnila od predstavnikov ministrstva in da bodo dosegli dogovor. “Če bi se pa to ne zgodilo v zadostni meri, sem pripravljen tudi sam dati ustrezna pojasnila in se pogovoriti,” je sklenil premier.

Cerar: Slovenija podpira vzpostavitev evropske mejne in obalne straže

Slovenija podpira vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila, je povedal premier Miro Cerar ob prihodu na vrh EU. V primeru slovensko-hrvaške meje takšno posredovanje sicer po njegovih besedah ni mogoče, ker to ni zunanja meja EU.

“Slovenija bo to podprla in pri tem v skladu s svojimi zmožnostmi sodelovala,” je dejal premier Miro Cerar o predlogu Evropske komisije za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila.

“To je tisto, za kar se že od začetka izrecno in zelo odločno zavzemam. Slovenija si želi učinkovitega nadzora na zunanjih mejah EU in to je zagotovo eden bistvenih delov takšnega pristopa,” je poudaril Cerar.

Na vprašanje, ali je mogoče predlog Evropske komisije razumeti tako, da bi lahko evropske enote brez slovenskega dovoljenja prišle na mejo med Slovenijo in Hrvaško, je premier odgovoril, da ne, ker slovenska schengenska meja ni zunanja meja EU.

“To nas ne zadeva, to je predvsem problem na grško-turški meji in na meji med Italijo in Afriko,” je poudaril ter opozoril, da se je treba zavedati, da velik del beguncev prihaja preko Turčije v Evropo tudi iz Afrike.

To so po premierjevih besedah zlasti ekonomski migranti, predvsem iz Maroka in Alžirije ter tudi iz Afganistana, Pakistana in Irana. “Tako da resnično je zdaj skrajni čas, da Evropa s skupnim pristopom nekaj resnično ukrene,” je sklenil premier.

Cerar: Hrvaška nima pravnega temelja

Cerar je danes v Bruslju komentiral tudi hrvaško napoved postopka proti Sloveniji v Bruslju zaradi žične ograje komentiral z besedami, da Hrvaška nima ne pravnega temelja ne dejanskega razloga, da protestira. Hrvaški premier Zoran Milanović pa je dejal, da so nepravilnosti, na katere se morajo odzvati.

Slovenski premier sicer razume, da tehnične ovire niso prijetne ne za nas ne za njih, ponavlja, da jih bodo z veseljem umaknili, takoj ko bo migracijska problematika umirjena in ne bo več grožnje razpršenega in nenapovedanega prihoda migrantov, ki za zdaj še obstaja.

Ob tem je predsednik vlade danes v Bruslju znova poudaril, da Slovenija ne gradi ograje, ampak postavlja začasne tehnične ovire, ter da ne bodo zagradili celotne meje.

Tehnične ovire po njegovih besedah gradijo samo na tistih mestih, kjer bi se lahko ob velikem navalu beguncev znova zgodilo to, kar se je že dogajalo, ko je hrvaška stran razpršeno, nenapovedano pošiljala begunce oziroma migrante v Slovenijo.

S tem je po Cerarjevih besedah povzročala hude težave migrantom. “Spomnite se, ko so brodili po reki v slabem vremenu,” je dejal in dodal, da je to potencialna grožnja tudi za slovensko prebivalstvo, njihovo premoženje in ostalo.

Slovenija tako po premierjevih besedah mora - glede na izkušnje in ker nimamo nobenega jamstva, da se to ne more ponoviti - postaviti te usmerjevalne tehnične ovire.

“Z njimi samo usmerjamo migracijski tok na točke prehode, kjer pa veste, da Slovenija migrante v celoti registrira, jih ustrezno obravnava in jim omogoči, da si pri nas opomorejo in gredo potem naprej,” je še ponovil premier.

Tako se je Cerar danes v Bruslju odzval na navedbe hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da bo hrvaška diplomacija v okviru institucij EU sprožila postopek proti Sloveniji zaradi žice na meji s Hrvaško, ki po njegovem mnenju zastruplja odnose med državama.

V Evropski komisiji so danes povedali, da prvič slišijo za hrvaško namero in da v tem trenutku ni v pripravi noben postopek.

Hrvaški premier Zoran Milanović pa je o hrvaški nameri danes v Bruslju dejal: “To smo storili. Podrobneje vam bodo povedali na ministrstvu za zunanje zadeve. To smo morali storiti, ker so nepravilnosti in smo se morali odzvati,” je dejal.

Na vprašanje novinarjev glede Milanovićevih navedb v preteklosti, da je Cerar rekel, da ne bo več postavljal žice, pa je hrvaški premier danes odgovoril: “On očitno ne nadzoruje položaja”.

Cerar: Slovenija ne more sprejemati beguncev, dokler ima toliko tranzita

Slovenija je načelno za skupno zavezo k preselitvi beguncev iz Turčije, kar tudi zanjo pomeni sprejem manjšega sorazmernega števila beguncev, vendar je to treba izvesti v skladu z njenimi integracijskimi zmožnostmi, predvsem pa tega ni mogoče izvesti zdaj, ko so njene zmogljivosti dnevno polne zaradi tranzita, je poudaril Cerar.

Dokler imamo toliko tranzita, dokler moramo dnevno več tisoč beguncev oskrbovati na njihovi poti naprej, seveda ne moremo v večjem delu sprejemati beguncev, je poudaril premier ob prihodu na vrh EU v Bruslju, pred katerim se je udeležil tudi mini vrha skupine držav s Turčijo.

Na mini vrhu EU in Turčije je šlo po njegovih besedah zgolj za neformalen pogovor skupine držav, niso pa govorili o nobenih številkah. Pogovarjali so se o tem, kako spraviti migracijski načrt s Turčijo v prakso, je pojasnil Cerar.

Turčija naj poskrbi za šolanje otrok in socialno varnost

Vsi se po premierjevih navedbah zavzemajo za to, da EU izpolni svoj del dogovora, a obenem pozivajo Turčijo, naj čim prej izpolni zaveze, predvsem zadrži čim več beguncev pri sebi in z evropskim denarjem poskrbi za šolanje otrok, socialno varnost in ostalo.

Uradne odločitve se bodo po premierjevih besedah sprejemale na vrhu EU, kar je tudi edino načelo, na katero pristaja. Za Slovenijo je sodelovanje na takšnih sestankih pomembno zlasti zaradi ustrezne obveščenosti o razvoju dogodkov, je dodal.

Premier je ob prihodu na vrh še izpostavil, da je Slovenija vzorna država glede odnosa do migracijske problematike, kar ji vsi priznavajo, saj po načelu humanitarnosti skrbi za vse migrante, zlasti za begunce, obenem pa izraža načelo solidarnosti.

Ob tem je spomnil, da se je Slovenija že zavezala k sprejemu določenega števila beguncev v sklopu evropskega načrta za premestitev beguncev znotraj unije, in dodal, da načelno podpira tudi skupno solidarno zavezo k preselitvi beguncev iz Turčije.

STA


Najbolj brano