Cerar o zdravstveni reformi: Verjamem, da gremo po pravi poti

Premier Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je ministrica Milojka Kolar Celarc s predlogi zdravstvenih zakonov, ki jih je koaliciji predstavila v petek, ne le izpolnila dano zavezo, ampak tudi storila enega od ključnih korakov do zdravstvene reforme. Ob tem je prepričan, da gre vlada z modernizacijo zdravstva po pravi poti.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po besedah Mira Cerarja vrhu koalicije predložila predloge vseh ključnih zakonov, ki jih je obljubila, in ne le izhodišč, z izjemo delov nekaterih zakonskih določb.

Je pa poudaril, da se na vrhu koalicije ne morejo ukvarjati s 100 ali 200 členov zakonov, ampak s ključnimi rešitvami. Te je po njegovih navedbah ministrica tudi predstavila, diskusija je trajala več ur in so tudi dobili odgovore na vprašanja.

“Po 25 letih je to prvi odločen, pomemben korak v smeri modernizacije zdravstva in kot predsednik vlade bom vztrajal, da se proces nadaljuje,” je dejal Cerar na današnji novinarski konferenci.

Ob tem je poudaril, da stopajo po tej poti neobremenjeni, saj niso del “teh ali oni zgodb” in ne popuščajo lobijem, prizadevajo pa si za izboljšan, kakovosten zdravstven sistem za ljudi. Na podlagi predložene zakonodaje pričakuje intenzivno razpravo, tako v koaliciji, pozneje pa tudi na vladi in v DZ.

“Verjamem, da gremo v pravo smer. Kakovostno javno zdravstvo je zaveza vseh koalicijskih partnerjev in verjamem, da bomo šli skupaj naprej,” je še dejal Cerar.

Ministrica Kolar Celarčeva je spomnila na vse sistemske zakone, ki jih je že predložila. Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je razkrila, da bo višina nove dajatve, ki bo nastala v okviru preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odvisna od prihodkov posameznika. Možnih je več rešitev, obveljala pa bo tista različica, ki jo bo potrdila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in ne bo “odnašala ali dodatno obremenjevala državnega proračuna”.

Tako Cerar kot Vraničar Ermanova sta sicer dejala, da so potrebna še dodatna usklajevanja glede finančnih vidikov zdravstvenih zakonov.

Glede preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja je Vraničar Ermanova dejala, da v tem trenutku ne bi želela govoriti o konkretnih izračunih, saj jih je treba še treba predebatirati in uskladiti. “Te razprave, ki jo je treba interno opraviti, ne želim obremenjevati z vmesnimi rešitvami in izračuni,” je dejala. Tako jih bodo predstavili javnosti, ko bodo usklajeni.

Sicer pa so po njenih navedbah že usklajene rešitve o postopnem prenosu stroškov za financiranje pripravništev, specializacij in terciarja 1 z zdravstvene blagajne na državni proračun, zdaj je treba le še pripraviti zakonske podlage za to. Prav tako so se že uskladili glede okrepitve financiranja preventive v zdravstvu.

Vraničar Ermanova je ob tem poudarila, da je cilj reforme izboljšati sistem v korist bolnikov. “Vse aktivnosti so usmerjene v to. Sama tudi to abstraktno idejo o javnofinačni vzdržnosti postavljam ob bok temu. Bolj, ko bomo robustno zastavili sistem financiranja, lažje bomo na dolgi rok zagotovili stabilno financiranje in s tem tudi vir za dobre storitve za bolnike,” je dejala.

Kolar Celarčeva je glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju opozorila, da gre za zelo zahteven zakon. Nobenemu ministru ali vladi ni uspelo pripraviti novega, celovitega in modernega zakona, ki bi zagotavljal zadostne vire in postavil prave strukture dolgoročnega financiranja zdravstva.

Opozorila je tudi na poseben projekt skrajševanja čakalnih dob, ki bo vključeval kratkoročne in dolgoročne ukrepe. “Pri vsem tem pa je treba razumeti, da je potreben konsenz koalicije, preden gredo zadeve v javno razpravo,” je dejala.

Ob tem je spomnila, da je v javni razpravi predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki ureja področje čakalnih vrst. Po 24 letih so na ministrstvu pripravili nov, sistemski zakon o lekarniški dejavnosti, za katerega pričakuje, da bo kmalu potrjen v DZ. Pripravili so tudi novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je usklajena do te mere, da bo še ta teden šla v vladni postopek in potem v DZ.

STA


Najbolj brano