Cerar o stanovanjski politiki: Nastavki so, treba paziti tudi na javne finance

DZ je sprejel nacionalni stanovanjski program, stekle so aktivnosti med drugim za podporo ob deložacijah ter za zagotavljanje bolj dostopnih stanovanj za mlade in starejše, je danes v DZ dejal premier Miro Cerar. Dodal pa je, da je treba ob ukrepanju misliti tudi na javne finance, da ne bi država ob morebitni krizi znova zašla v težave.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanec Franc Trček (Levica) je v poslanskem vprašanju ob današnjem začetku novembrske seje DZ premierju očital, da je vlada premalo storila za rešitev težav na področju zagotavljanja stanovanj, saj velik del prebivalstva težko rešuje stanovanjsko vprašanje.

Cerar je zatrdil, da vlada skrbi za stanovanjsko politiko, pri čemer se zaveda, da gre za dolgoročno, kompleksno področje. DZ je na predlog vlade sprejel resolucijo o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2020, ki bo “eden ključnih dokumentov za reševanje stanovanjske problematike v prihodnje” in vsebuje tudi akcijski načrt za izvedbo ukrepov, je poudaril.

Podpora družinam, ki so bile prisilno izseljene

Ob tem je navedel, da je steklo več pilotnih projektov, med drugim za podporo družinam, ki so bile prisilno izseljene, z zagotavljanjem stanovanj v Celju, Ljubljani, na Primorskem in na Dolenjskem. Se je pa strinjal, da je na področju deložacij treba nadaljevati delo in storiti več.

Stekla sta tudi pilotna projekta za zagotavljanje cenovno ugodnih stanovanj za mlade, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, in za zagotavljanje stanovanj v stanovanjskih skupnostih. Kmalu bo izveden pilotni projekt medgeneracijske skupnosti za starejše, republiški stanovanjski sklad je objavil razpis za sofinanciranje zagotavljanja stanovanjskih enot za starejše v obdobju 2017-2020, oblikovali so projektno skupino za izvedbo pilotnega projekta ustanovitve stanovanjske zadruge, je nanizal premier.

Spomnil je na spremembo stanovanjskega zakona, s katero so izpolnili zahtevo ustavnega sodišča glede sofinanciranja tržnega najema stanovanj za upravičence do neprofitne najemnine in povečali obseg zadolževanja občinskih stanovanjskih skladov, kar naj bi spodbudilo gradnjo najemnih stanovanj. Pripravljeni so tudi osnutki izhodišč za obsežnejšo prenovo stanovanjske zakonodaje, kar so nastavki za nadaljevanje “te kompleksne in zahtevne zgodbe”, je dodal.

Trček: Pilotne projekte bi morali izvesti v prvi tretjini mandata

Trček je poudaril, da bi se morali pilotni projekti izvesti v prvi tretjini vladnega mandata. Država bi morala za stanovanjsko politiko nameniti več denarja, je menil, namesto da da več kot milijardo evrov za orožje in 20 milijonov evrov za protokolarni kongresni center na Brdu pri Kranju. Levica “bo bolj odgovorno ravnala z javnim denarjem”, je dejal in dodal, da se je SMC ustrašila odgovornosti 'nove politike' in bi morala iti “onkraj stricev iz ozadja in lobijev”.

Cerar je dejal, da bi lahko pilotne projekte izvedli v začetku mandata, če bi bili v prejšnjih pripravljeni nastavki za to. Strinjal se je, da je treba ukrepati, a v skladu z zmožnostmi, da ne bi v kratkem času zapravili vsega, kar so dosegli na področju konsolidacije javnih financ, ob morebitni novi krizi pa bi daljše obdobje vsem šlo znova slabše. “Zaradi krize težko gradimo zadeve naprej. Jih pa gradimo,” je dejal Cerar.

STA


Najbolj brano