Cerar o možni rekonstrukciji vlade

Premier Miro Cerar napoveduje, da bodo v začetku prihodnjega leta ovrednotili delo ministrov in ocenili, ali so bile prioritete izpolnjene. Če kot premier ugotovi, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, je vedno možnost rekonstrukcije vlade, je dejal Cerar in poudaril, da je ta presoja njegova odgovornost.

V zadnjih dneh oz. tednih se namreč vršijo pozivi k odstopu ali 
razrešitvi posameznih ministrov. Med drugim so občinski 
predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana 
Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za 
zdravje Milojke Kolar Celarc, pozivi so tudi k razrešitvi 
ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar. Foto: STA
V zadnjih dneh oz. tednih se namreč vršijo pozivi k odstopu ali razrešitvi posameznih ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, pozivi so tudi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar. Foto: STA

LJUBLJANA > Premier je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ poudaril, da se vlada na vseh področjih trudi pri svojem delu. Vendar bodo v začetku leta ponovno ocenili, kaj so naredili, ali so bile njihove prioritete v tem letu izpolnjene, "kdo je morda kje naredil dovolj ali ne". To je po njegovih besedah stvar analize.

Vedno je tudi možnost rekonstrukcije pri enem ali več ministrstvih. "To je tudi moja odgovornost, da skrbim, da vlada deluje usklajeno in da ministri opravijo svoje naloge," je poudaril.

"To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano."

Cerar ob tem ugotavlja, da je kritik in napadov na vlado veliko, kar je nenavadno, saj vsi pokazatelji na področju gospodarstva in sociale po njegovem prepričanju kažejo bistven napredek. "To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano," meni Cerar, čeprav obenem priznava, da je še veliko za postoriti.

Vlada po njegovih besedah zelo intenzivno dela in se sam nima časa ukvarjati z vsemi kritikami, sploh ne tistimi, ki so neutemeljene. Spomnil je, da imajo veliko nujnih izzivov, s katerimi se soočajo. Vlada je po njegovih ocenah tudi v zelo težkem položaju, prejela pa da je tudi dediščino iz časa krize.

Vrstijo se pozivi k odstopu

V zadnjih dneh oz. tednih se namreč vršijo pozivi k odstopu ali razrešitvi posameznih ministrov. Med drugim so občinski predstavniki k odstopu pozvali ministra za finance Dušana Mramorja, zdravniške organizacije k odstopu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, pozivi so tudi k razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

Po neuradnih informacijah naj bi bila na tnalu poleg Kolar Celarčeve in Bizjak Mlakarjeve tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, in sicer zaradi težav pri pogajanjih s policisti.

Koalicijski partnerji presojo o delu ministrov prepuščajo predsedniku vlade. Prvak Desus Karl Erjavec je že v nedeljo pred koalicijskim srečanjem priznal, da ga "pritiski na vlado z vseh strani" skrbijo. Vlada je po njegovih besedah prejela mandat na volitvah in je prav, da ga izpelje. "Za tiste ministre, ki tega ne zmorejo, pa se bo moral premier odločiti, kaj bo storil," je pristavil.

Po vedenju podpredsednika Desus Tomaža Gantarja se v koaliciji o rekonstrukciji vlade za zdaj niso pogovarjali, presoja glede dela ministrov pa je stvar premierja. Rekonstrukcija vlade sama po sebi sicer ni nekaj izrednega, je dejal Gantar v izjavi novinarjem v DZ.

Dotaknil se je tudi pozivov k odstopu Kolar Celarčeve. Ne ve sicer, koliko je bilo pogovorov med ministrstvom in zdravniškimi organizacijami, a so po njegovem mnenju očitno izgubili upanje in potrpljenje, da gredo zadeve v pravo smer. "Pričakovane so bile rešitve, ki jih doslej ni bilo, zato s te strani njihovo zahtevo razumem," je priznal Gantar. Vladna stran pa od ministrice pričakuje, da bo v januarju predstavila rešitve in videnja zdravstvene reforme. "O rešitvah danes vemo zelo malo, razen tega, da želimo obdržati javno zdravstvo, s čemer se tudi v Desus strinjamo," je dodal poslanec.

Bizjak Mlakarjeva še uživa podporo Desusa

Po njegovih besedah sicer z delom katerega koli ministra vsi ne bodo nikoli zadovoljni, pač pa o tem, ali gredo zadeve v pravo smer, presojata zlasti večji del stroke in javnosti. Tako težko reče, ali ministrica za kulturo iz vrst Desus uresničuje pričakovanja. Zagotovo pa uživa podporo v stranki in za zdaj tudi ni razloga, tako Gantar, da je ne bi uživali ministri SMC. Želijo pa kar nekaj odgovorov na različnih področjih, bodisi od ministrov DeSUS ali SMC.

Prvak SD Dejan Židan je kot pomembno izpostavil, da premier pove, kako ocenjuje delo posameznih sektorjev, nujno pa je, da tudi koalicija pove, kako je zadovoljna z realizacijo koalicijske pogodbe. Pričakuje, da se bodo o vsem tem govorili tudi na koalicijskem vrhu. V SD ocenjujejo, da njihovi ministri delajo dobro, je pa po Židanovih besedah pomembno tudi stališče predsednika vlade. Ta ima, kot pravi Židan, pravico in tudi dolžnost, da objektivno ocenjuje ministrice in ministre.

Poslanec SD Matjaž Nemec je dejal, da možnost rekonstrukcije vlade težko komentira. V SD za zdaj zaupajo vsem ministrom največje vladne stranke, kaj bo pokazala prihodnost, pa da bodo po njegovih besedah še videli. Težav je namreč po ocenah Nemca veliko in vedno tudi bodo, je pa od premierjeve spretnosti odvisno, kako jih bo premostil. Nemec zaznava štiri ali pet težavnih področij, a je optimist in verjame, da bo premier zbral pogum ter razsodnost, da jih premosti.

Med drugim je navedel schengensko vprašanje, pogajanje pogajanj s policisti in težave na področju zdravstva. "To se je v tem trenutku strnilo, a verjamem, da bomo v prihodnjih mesecih lahko zadihali," je dejal.

STA


Najbolj brano