Cerar o SDH: postopki so bili izpeljani korektno

Predsednik vlade Miro Cerar je danes poudaril, da se vlada ne sme vmešavati v postopek imenovanja članov uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Verjame, da je bila presoja nadzornikov, ki so prejšnji teden izbrali novo upravo, premišljena, postopki pa izpeljani korektno. Če bi se izkazalo drugače, bo vlada ukrepala, je dejal.

Vodja poslancev SD Matjaž Han: "Moram reči, da so mene ta 
tri imena presenetila. Predvsem predsednik uprave SDH je 
človek, ki ne daje nekega velikega upanja," je ocenil. Na 
fotografiji Marko Jazbec, predsednik uprave SDH. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vodja poslancev SD Matjaž Han: "Moram reči, da so mene ta tri imena presenetila. Predvsem predsednik uprave SDH je človek, ki ne daje nekega velikega upanja," je ocenil. Na fotografiji Marko Jazbec, predsednik uprave SDH. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Cerar je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, posvečeni aktualnim temam, spomnil na zagotovila nadzornega sveta SDH, da je bila izbira članov nove uprave strokovna, premišljena in da ne vidijo razlogov za ukrepanje.

Nadzorni svet SDH je prejšnji teden odpoklical dosedanjo upravo holdinga, ki sta jo sestavljala Matej Pirc in Matej Runjak, ter imenoval novo. Za predsednika so imenovali Marka Jazbeca, za članici pa Anjo Strojin Štampar in Nado Drobne Popovič. Ta odločitev je v javnosti sprožila precej polemik.

"Dokler nimam nasprotnega dokaza, zaupam nadzornemu svetu SDH, da so postopek izvedli zakonito. Če pa bo nekdo dokazal, da ni bil izveden zakonito, bo vlada morala sprejeti ukrepe," je povedal premier. Kot je večkrat poudaril, trenutno nima razloga, da nadzornikom ne bi zaupal pri njihovi presoji. "Ta hip ni v pristojnosti vlade, da bi kakorkoli ukrepala," je dejal.

Spomnil je, da so v postopku imenovanja nove uprave SDH sodelovale različne komisije, na razpis se je prijavilo veliko kandidatov, postopek pa ni trajal le nekaj dni. Premier verjame, da so nadzorniki preučili vse podatke, in poudarja, da moramo zaupati njihovi izbiri, dokler se ne izkaže nasprotno.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je novinarjem dejal, da Cerar in minister za finance Dušan Mramor verjetno nista tista, ki sta v tem primeru vplivala na izbor novih članov uprave. "Moram pa reči, da so mene ta tri imena presenetila. Predvsem predsednik uprave SDH je človek, ki ne daje nekega velikega upanja," je ocenil.

Če bi se kakšne sporne povezave dokazale, pa bo premier, kot je dejal, med prvimi, ki bo zahteval, da se vsakega, ki je škodil Sloveniji, pozove na odgovornost.

Cerar je poudaril, da se vlada ne sme vmešavati v postopek imenovanja članov uprave SDH. "Če bi se, bi bila to politična intervencija v nekaj, kar ni v pristojnosti vlade," je opozoril.

Je pa vlada pristojna, da imenuje člane nadzornega sveta SDH, kar so pred meseci tudi storili. S tem so nadzornikom dali "zaupnico, da bodo v nadaljevanju sami kot avtonomen organ v skladu s predpisanimi postopki in profesionalno vestjo imenovali novo upravo, ko bodo ocenili, da je to potrebno", je povedal.

Pričakovati je, da bo beseda na imenovanje nove uprave SDH nanesla tudi na večernem vrhu koalicije na Brdu pri Kranju. V poslanski skupini SMC so po proučitvi informacij ocenili, da je nadzorni svet SDH to odločitev sprejel povsem v skladu z zakonskimi določili. O osebnostnih karakteristikah posameznikov se niso pogovarjali, verjamejo pa, da so nadzorniki sprejeli najboljšo možno odločitev, je medijem v DZ danes pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

STA


Najbolj brano