Cerar o Grčiji: Pravila morajo biti enaka za vse

Slovenija v razmerah, ko gre sama skozi boleč proces premagovanja krize, po besedah premierja Mira Cerarja ne more in ne sme pristati na delni odpis dolga Grčiji. "V nasprotnem primeru bom to kot predsednik vlade zahteval tudi za Slovenijo, saj morajo biti skupna evropska pravila enaka za vse," je dejal Cerar.

Slovenija v razmerah, ko gre sama skozi boleč proces premagovanja krize, po besedah premierja Mira Cerarja ne more in ne sme pristati na delni odpis dolga Grčiji. Foto: Leo Caharija
Slovenija v razmerah, ko gre sama skozi boleč proces premagovanja krize, po besedah premierja Mira Cerarja ne more in ne sme pristati na delni odpis dolga Grčiji. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > "To ne pomeni, da se vlada ni pripravljena v okviru Evropske unije pogovarjati o kakšnih političnih in drugih ukrepih, ki bi omogočili Grkom bolj prožno pot strukturnih reform in finančne konsolidacije, vendar pa morajo opraviti osnovne naloge, h katerim so se zavezali," je dejal Cerar. Po njegovih besedah smo Slovenci zelo solidaren narod, kar smo nenazadnje dokazali tudi pred štirimi leti s posojilom in poroštvom Grčiji.

Kot prvi mož vlade bi si v tem trenutku želel manjšega pritiska evropskih pravil, vendar pa v tem vidi tudi "koristno spodbudo, da se Slovenci naučimo biti dober gospodar, živeti v mejah zmožnosti ter razvoj voditi na trajnosten in vzdržen način". Takšno načelo je po njegovem mnenju potrebno za vse članice EU, če Evropa želi skupen ekonomski napredek ter ohranitev povezave in njenih institucij.

Pri reševanju ukrajinske krize Slovenija vztraja pri spoštovanju mednarodnega prava, zato skupaj z ostalimi članicami EU "jasno in nedvoumno nastopa proti vsem, ki ga kršijo. Če bo Rusija razmere zaostrovala, bomo podprli tudi morebitne nadaljnje politične in ekonomske sankcije," je dejal premier.

Poudaril pa je, da Slovenija nikakor ne razmišlja o podpori morebitnemu oboroževanju Ukrajine s strani tretjih držav ali morebitni vojaški pomoči. "Prava pot je pot dialoga, diplomacije, pogajanj ter seveda pritiskov z natančno domišljenimi sankcijami," je dejal.

Cerar soglaša z mnenji, da se je privatizacija sprevrgla v ideološko vprašanje, ki ga politično spodbujajo nasprotniki prodaje državnega premoženja. Vlada si po njegovih besedah želi ideološki naboj, ki ga je sprožil "v veliki meri ne dovolj domišljen seznam 15 podjetij", omiliti z oblikovanjem strokovne in transparentne strategije upravljanja z državnim premoženjem. "Zadaj pa je tudi veliko prikritih interesov tistih, ki bodo s prodajo podjetij izgubili možnost plenilskega napajanja na račun davkoplačevalcev," je dejal.

Kljub nekaterim pomislekom glede privatizacije tudi v koaliciji je Cerar zagotovil, da je ta "čvrsta, v medsebojnih odnosih smo korektni". O morebitnih spremembah koalicije ne razmišlja, je pa naklonjen iskanju čim širšega konsenza, tudi z opozicijo. Kot dober primer je izpostavil nedavno visoko podporo izvedbenemu zakonu o fiskalnem pravilu pri prvi obravnavi v DZ.

STA


Najbolj brano